<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151628" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вучич: Ще нас...

Търсенето на частни бункери в Русия скочи с 430%

20 Ноември 2022
0 94

Търсенето на частни бункери в Русия скочи с 430% след началото на руската мобилизация. СЕГА съобщава, че търсенето се е увеличило 10 пъти. Най-ниската цена на бомбоубежището може да достигне 1 млн. рубли (ок. 16 000 евро).

Най-голям е ръстът в Южна Русия и граничещите с Украйна региони. Руснаците или преоборудват мазето в дома си, или спешно строят убежища. За това съобщава “Вьорстка”.

“Поръчителите обикновено са частни клиенти – хора с различни професии, с доходи много над средните”

Собственикът на BunkerHouse Никита Малежик заяви, че след 21 септември запитванията са скочили с 430%. “Такова нещо нямаше дори след началото на “специалната военна операция””, казва той пред руското издание. Не всички заявки са реализирани, подчерта той. Строителството отнема два-три месеца.

Никита Миронов от “Академик Строй” казва следното: “В началото на “специалната военна операция” търсенето скочи 5 пъти, а с мобилизацията – 10 пъти”.

Минималната цена на частен бункер в Русия започва от 1 милион рубли за бетонно съоръжение с хидро- и топлоизолация. Автономен бункер с дизелов генератор, запаси от вода, гориво, септична яма и санитарни помещения струва над 5 милиона рубли (80 000 евро).

Заради страха от ядрен удар: в Швейцария всеки си има бункер (видео)

Друга компания, “Спецгеопроект”, посочва, че преобордуването на мазето в бункер възлиза над 6-7 милиона рубли. Според тях строителството на нов обект струва 15-20 милиона рубли.

Миронов от “Академик Строй” заяви, че поръчителите обикновено са частни клиенти. “Хора с различни професии, с доходи много над средните. Сред тях има бизнесмени, висши чиновници… Понякога поръчките са от няколко семейства едновременно, които предпочитат да обединят усилията си, вместо да разчитат на обществените бомбоубежища”.

“Има стандарт, но клиентът може да поиска и нещо екзотично”

“Има стандарт – тоалетна, мивка, спално помещение. Но клиентът може да поиска и нещо екзотично. Веднъж имахме поръчка за бункер с фитнес. Друг строител каза, че направил бункер със солариум”, добавя той.

Три месеца са нужни, за да се построи бункер от нулата. Монтажът на готово убежище от модули отнема от седмица до месец. Живеещите в градовете могат да си оборудват “паник стая” от метална или железобетонна конструкция в апартамента. Тя обаче не гарантира оцеляване при мощен взрив или ядрена вълна.

“По-рационално е да се купи най-евтиният участък земя и там да се направи бункер за няколко души”, отбелязва Никита Миронов.

Кое е най-голямото бомбоубежище в България? Капацитетът му е 1.2 млн. души накуп

Редица руски региони започнаха да възстановяват и оборудват бомбоубежища след началото на войната в Украйна. Само в един от регионите на Москва се готвят 900 укрития. В Приморския край започна проверка на помещенията, “пригодни за защита на населението в случай на военна необходимост”. Властите в Ростов на Дон заявиха, че при население от над 1 млн. души в бомбоубежищата ще могат да се настанят до 68 000 души.

Видео: BBC News

Търсенето на частни бункери в Русия скочи рязко

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции