<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141764" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски сенато...

Тайни агенти подвели Путин, че руснаците ще бъдат посрещнати с цветя в Украйна

20 Август 2022
0 478

Тайни агенти подвели Путин, че руснаците ще бъдат посрещнати с цветя в Украйна. Преди избухването на войната в Украйна руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) докладва на Кремъл важна информация. Тя е, че жителите на съседната страна ще приветстват пристигането на руските военни. В същото време социологическите проучвания, с които разполага тайната служба, сочат друго.

Френска медия: В България постилат червения килим за “Газпром”

Тайни агенти подвели Путин, че руснаците ще бъдат посрещнати с цветя в Украйна

Според западното разузнаване подценяването на мащаба на съпротивата е било характерно за всички руски служби за сигурност. Но именно ФСБ “вярваше повече от всички, че по пътя на руснаците ще бъдат разтлани цветя”. Именно те уверяваха Путин, че Киев ще бъде превзет за броени дни. Че правителството на Владимир Зеленски ще бъде свалено, а самият той ще избяга. Ще бъде убит или ще попадне в плен.

Това анализира Washington post, който публикува обширен материал за работата на ФСБ по подготовката на инвазията. Той се основава на анонимни интервюта с украински и западни официални лица, както и със служители на разузнаването. 

Бързи действия

ФСБ разчиташе на бързо превземане на Киев. И подготви два варианта на контролирано правителство за Путин.

Според украински официални лица звеното на ФСБ в Украйна е започнало да се разширява от 2019 г. Като броят на служителите е нараснал от 30 на 160 души. Офицерите на службата набират сътрудници, а също така съставят списъци на принципни идеологически противници в украинското ръководство. Първоначално в Украйна това се възприема като план за “възстановяване на руското влияние в Украйна”. Сега изглежда, че това са първите стъпки в подготовката за инвазия.

Руските тайни служби разполагат с широка мрежа от платени агенти в украинските служби за сигурност. Според WP те са действали по различен начин след инвазията. Много от тях са саботирали служебните си задължения, както се изисква от договореностите с ФСБ. Докато други спират да изпълняват заповеди от Москва. Макар че вече са получили пари за това.

Преди войната

Няколко дни преди инвазията, пише вестникът, ФСБ започва да създава скривалища в Киев. Спецслужбата е толкова уверена в бързото превземане на града, че очаква в близко бъдеще да увеличи значително персонала си там.

Според първоначалните планове руската армия трябва бързо да превземе Киев. След което ФСБ очаква това да доведе до “ефекта на доминото”. Да паданат регионалните власти в цялата страна. Като част от този план ФСБ е подготвила две марионетни правителства. Те да поемат властта след свалянето на Зеленски. 

Един от кандидатите бил бившият украински президент Виктор Янукович, който през 2014 г. бяга в Русия. Той е ръководил група, която след началото на войната е отишла в Минск. Според украинското разузнаване оттам е поддържал връзка с клетка на украинската ФСБ. Втората група се състои от бивши членове на проруската Партия на регионите, които се намират в Югоизточна Украйна, окупирана от руските войски.

Информацията

В началото на 2022 г. украинското разузнаване получава информация, че агенти на ФСБ поддържат директна връзка с руски въздушнодесантни войски. Подобно взаимодействие е изключително необичайно и разузнаването го възприема като пряк знак за предстояща инвазия. На фона на друга разузнавателна информация, по-специално доклади от украински агенти в Русия, които наблюдават и докладват за неподготвеността на военните части, обаче на тази информация не се придава голямо значение.

В украинските служби за сигурност имаше много проруски служители. Това доведе до уволнението на ръководителя на СБУ след инвазията.

СБУ, както и ФСБ, е пряк наследник на КГБ, припомня вестникът. А много от висшите служители на украинската служба за сигурност са заемали длъжности в агенции от съветската епоха, което винаги е пораждало опасения за лоялност към Русия дори сред висшите офицери.

Детайлите

Украйна неколкократно се опитва да изчисти проруските служители от редиците на СБУ. Поради големия им брой това е трудно. След началото на войната става ясно, че в украинските служби за сигурност има много руски агенти. Такива, които работят за Москва за пари, така и такива, които “винаги са мразели Украйна и са чакали СССР да се върне”.

Украински служител разказва пред изданието, че когато на втория ден от войната вдигнал телефона, за да даде заповеди на подчинените си, се опасявал, че обажданията ще останат без отговор. С изненада установил, че всички са готови да изпълняват заповеди с точност и решителност, каквито рядко се срещали преди началото на конфликта.

“Смяташе се, включително и от самите украинци, че в службите за сигурност има високо ниво на корупция и проникване на руски агенти”, казва източникът. Той подчертава, че след инвазията “те работят по-ефективно от всякога”. До голяма степен, пише WP, за това са допринесли решителността на Зеленски и личният му пример. Когато е останал в столицата, в чиито покрайнини са се водили боеве.

Последствия

След инвазията в украинските сили за сигурност започват да се извършват чистки. Задържани са над 800 души, заподозрени в работа в полза на Русия. Най-високопоставеният от тях е Олех Кулинич, ръководител на главното управление на СБУ за Крим. Според обвинението още 2 г. преди войната той е имал задачата да открадне секретни вътрешни файлове на СБУ. Те биха представлявали оперативен интерес за руските специални служби. В нощта преди инвазията е блокирал разузнавателна информация, че след няколко часа ще започне нападение на Херсонска област от Крим.

В хода на чистките Иван Баканов, приятел от детинство на Володимир Зеленски, е уволнен от поста ръководител на Службата за сигурност на Украйна. Според WP причината за това е недоволството на президента от факта, че Баканов не е успял своевременно да прочисти службата за сигурност от симпатизантите на Русия.

Сметките

Преди войната всички разузнавателни агенции правят грешни изчисления. Но грешните изчисления на ФСБ изглежда са най-големи.

Според WP разузнавателните служби на почти всички страни, участващи в конфликта, са направили сериозни грешки. Така например американското разузнаване, което разполага с информация за инвазията, подценява способността на Украйна да ѝ се противопостави. Поради което САЩ в първите етапи не посмя да изпратят тежки оръжия на Киев, смятайки, че това няма смисъл.

СБУ подценява готовността на руските войски за бойни действия. Противно на предупрежденията на Запада за предстоящо нахлуване. Така например в Украйна се смята, че струпването на въоръжени сили по границите преди инвазията е до голяма степен психологически трик. Бе прието, че Москва може да се опита да свали с ракетни удари и ограничен десант правителство, чието управление смята за нестабилно, на фона на изключително ниския рейтинг на Зеленски.

Грешките

“Не очаквахме класическа инвазия в стил Втората световна война с танкове и пехота. Те не очакваха никаква съпротива и чакаха някой да отвори портите”, заявява високопоставен представител от ръководството на украинските сили за сигурност.

В публикацията се отбелязва, че провалите на руското разузнаване са били много по-систематични. Включително лошият избор на източници, които поради лични политически и финансови причини са били заинтересовани от инвазията. Те са могли да предадат невярна информация.

Сред тези източници е бил най-вече Виктор Медведчук, пише вестникът. Неговият глас беше най-силният сред онези, които уверяваха Москва, че правителството на Зеленски е слабо и бързо ще падне, а народът на Украйна ще приветства руската армия.

Според WP пренебрежителното отношение на Москва към ареста на Медведчук след началото на войната е един от малкото видими признаци на раздразнение на Владимир Путин. Според украински официални лица за Кремъл Медведчук вече е “предател, който взе всички пари и не направи нищо”.

Още данни

В същото време, според украинското разузнаване, ФСБ е разполагала с данни от закрити социологически проучвания, които показват, че Путин е изключително непопулярен в Украйна. И че руската офанзива няма да срещне подкрепата на населението. Още през април 2021 г. ФСБ получава данни, че 84% от жителите на страната биха възприели всяко настъпление на руски войски извън териториите, контролирани от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, като “окупация” и само 2% биха го възприели като “освобождение”. Няколко седмици преди войната, на въпроса дали биха били готови да се бият за Украйна в случай на инвазия 48% от анкетираните отговарят утвърдително.

Не е ясно защо въпреки тези данни ФСБ продължава да прокарва пред Кремъл идеята, че инвазията ще бъде подкрепена. Вероятно, пише изданието, спецслужбата е направила погрешен извод от цифрата 48%, че само малка част от украинците са готови да защитават страната. Не е ясно и доколко точно резултатите от проучването са били съобщени на Кремъл.

Отговорност

Очевидно никой от ФСБ не е бил подведен под отговорност за този провал. Специалната служба продължава да работи в окупираните територии.

Както посочва WP, в условията на липса на информация е изключително трудно да се оценят последиците за ръководството на ФСБ от неправилната оценка на ситуацията преди нахлуването. В същото време изглежда, че за разлика от Зеленски и СБУ, Путин се въздържа от големи чистки във ФСБ.

Американската разузнавателна служба, пише вестникът, се отнася скептично към появилите се през пролетта съобщения, че началникът на 5-та служба на ФСБ (Службата за оперативна информация и международни връзки) Сергей Беседа е понижен в длъжност или е вкаран в затвора.

Няма данни и че ръководителят на ФСБ Александър Бортников е бил изправен пред съда. Украинската разузнавателна служба също така смята, че твърденията, че ФСБ е била изместена на заден план и че разузнавателната дейност в Украйна сега се извършва предимно от ГРУ, са неоснователни.

Според украинската разузнавателна служба основната дейност на ФСБ в момента е съсредоточена върху завзетите територии в южната и източната част на Украйна. Целта е да се установи политически и икономически контрол над елитите и престъпните групи и да се подготвят референдуми за присъединяване на териториите към Русия.

Тайни агенти подвели Путин, че руснаците ще бъдат посрещнати с цветя в Украйна

Източник: Офнюз

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции