<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161294" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бащата на Нов...

Telus дойдоха от Канада, за да видят как ГЕРБ проваля изслушването им (видео)

26 Януари 2023
0 606

Telus дойдоха от Канада, за да видят как ГЕРБ проваля изслушването им. Очаквано, вместо то да се проведе съгласно програмата – с изслушване и задаване на въпроси от депутати, граждани и журналисти, то приключи само с позициите на Meta и Telus.

TeluZ, блокираните гласове или как Facebook се превръща в затвор (РЕПОРТАЖ)

Позицията на Telus International

Двама представители на компанията Telus, която модерира съдържанието на Facebook в България, пристигнаха днес от Канада. Причина за посещението им бе заседанието на комисията по електронно управление и информационни технологии, по време на което се очакваше да отговарят на въпроси.

В изложението си от Telus съобщиха, че са ангажирани от Meta да модерират съдържанието на Facebook според правилата на самата платформа и не участва в разработката им. Компанията е била одитирана на два пъти. Заключението е било, че спазва стриктно насоките, които са ѝ дадени. Всички опасения трябва да бъдат насочвани директно към Meta, препоръчаха те.

От Telus подчертаха също, че нямат и никога не са имали връзка с руското правителство. Те изброиха благотворителни инициативи, в които са се случвали с пари и доброволчески труд. Похвалиха се, че са подпомогнали Украйна – явно това би трябвало да говори, че са безпристрастни в модерирането на съдържание.

Странно защо тогава толкова граждански организации, медии и активисти са заглушавани, когато определят Русия като агресор. Още по-странно е и че откровени призиви за насилие остават извън полезрението на модераторите.

Прекратяване на заседанието

Председателят на комисията Калина Константинова от “Продължаваме промяната” беше принудена да закрие изслушването на 30-тата минута. Тогава заседанието в пленарната зала беше възобновено. Тя предложи разговорът да продължи под формата на дискусия. Представители на ГЕРБ обаче възразиха, че това би било нарушение и този вариант също отпадна. Междувременно заседанието в пленарната зала пък беше закрито поради липса на кворум. Там от ГЕРБ и ДПС не се регистрираха, въпреки че бяха в залата.

Telus дойдоха от Канада, за да видят как ГЕРБ проваля изслушването им (видео)

Незададените въпроси

Макар да присъствахме на заседанието на комисията, ние от “Господарите” не успяхме да отправим своите въпроси към Telus. Затова ги публикуваме тук – с надежда някога да получим отговор:

Какви мерки предприемат Meta и Facebook, за да се справят с фалшивите профили, които целенасочено докладват “неудобни гласове”?

Защо призив за обстрелване на Парламента с ракети не се смята за нарушение, а видео с куче на плажа, е нарушение на т.нар. “Стандарти на общността”?

Кой взима т.нар. “политически решения”, за които многократно се споменава в позициите на Meta и Telus, но без конкретика на каква база се взимат те и кои са отговорните за тях лица?

Вярно ли е, че българските модератори са подчинени на руските, както пишат от Bird.bg?

Какви мерки ще предприемат от Telus, за да гарантират честност при взимането на решения (ако останат модератори за България)

Вероятно ако изслушването беше продължило, щяхме да имаме и други въпроси. Вероятно ако поне веднъж депутатите бяха загърбили политическите пристрастия, нямаше да си тръгнем засрамени от зала “Изток” на Парламента, където се проведе проваленото заседание. Но уви, депутатите се сменят, маниерът остава – а точно този маниер не може да роди нищо градивно.

По материала работи: Виктория Симеонова

Telus дойдоха от Канада, за да видят как ГЕРБ проваля изслушването им

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции