<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139380" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия "никога...

Тежка обида от Боби Михайлов към българските треньори

31 Юли 2022
0 247

Тежка обида от Боби Михайлов към българските треньори не остана незабелязана от в. Сега.

Обидата, която президентът на БФС Борислав Михайлов лепна на българските треньори, би трябвало да се помни дълго. Проблемът е, че паметта на мнозина е доста кратка и тези думи ще се забравят в един момент. А не бива – още повече, че идват от най-високото място във футбола ни.

Какво каза Михайлов при назначаването на Младен Кръстаич като нов селекционер на националния отбор? “След разговори със спортно-техническия комитет общото мнение бе, че към момента е наложително да се вземе чужд специалист. По много причини – странични влияния, чувство на даденост за това, че си в националния отбор и т. н.”. Така президентът на БФС обясни защо в момента не е желателно българин да води представителния ни тим.

Впрочем Михайлов често мени мнението си по въпроса

Между 2007 и 2009 г. той не криеше, че се преговаря с чужденци. Аврам Грант дори бе много близо до подпис. През 2009 г., направи изказване в друга насока: “Няма защо да се дава огромна заплата за една година на чужд селекционер”.

За да дойде септември 2010 г., когато бе назначен Лотар Матеус. Година по-късно германецът напусна. Раздялата не бе много приятна. Той по-късно се оплака от намеса в работата му, говори и за настояване от ръководството на БФС за провеждане на скандалната контрола Естония – България (2:2). Тя по-късно бе анулирана от ФИФА заради доказана манипулация на резултата.

Димитър Стоянов: Прокуратурата е сляпа за черното тото у нас (РЕПОРТАЖ)

След това Михайлов уж не искаше и да чуе повече за чужденец начело на отбора, като го подчертаваше нееднократно. Приближеният му и отговарящ за националните отбори Йордан Лечков също бе потвърдил, че е напълно ненужно да се търси специалист от чужбина. Причината – треньорът не е от такова значение, а всъщност на футболистите ни липсва класа.

Сега последва нов завой и Михайлов, слагайки за тежест и мнението на техническия комитет (сиреч на Георги Иванов-Гонзо), реши, че само чужденец е правилният вариант за А тима. Нещо повече – Младен Кръстаич ще има за асистенти само сърби. Така за пръв път няма да има българи в постоянния треньорски екип. Единствено Иван Иванов (от школата на “Славия” и бивш футболист на “Партизан”) ще помага по време на лагерите.

Защо е сега тази нова рязка промяна? Отговорът на Михайлов е тежък и нещо повече – слага под един знаменател всички български треньори.

Като, разбира се, отново е използван познатият похват “ние не сме виновни”. “Създадените условия са повече от перфектни за националните играчи и треньори… Треньорската школа работи добре. Като ценз тя прави всичко възможно, което дава УЕФА и чуждите лектори и т. н. Просто след това, като всяко нещо, което не се доразвива – от самия треньор сам със себе си, се стига до едно ниво, при което те не получават работа дори от клубните отбори в България. Така че това не е само националният отбор. Виждате, че всяка година половината отбори в България взимат чужди треньори. Така че този въпрос трябва да си го зададат самите треньори. А школата като школа дава необходимото образование на най-високо ниво”, обясни президентът на БФС.

И това – на фона на многобройните призиви на Треньорската комисия за защита на правата на българските специалисти. Впрочем, ако тази комисия пропусне да реагира сега на подобно изказване, само ще затвърди казионната си роля. Защото трябва да се подчертае дебело – българските специалисти стават изкупителна жертва на цялото състояние на футбола ни. И това също казвано от Лечков – че в последните години само се употребяват и похабяват добри треньори в националния отбор, които поемат вина за нещо, за което са най-малко виновни. Причините за състоянието на националния отбор, на нивото на националите ни и на футбола ни въобще са далеч по-дълбоки от това какъв е капацитетът на един селекционер.

И, в общи линии, на всички им писна да слушат в последните 17 години как БФС и лично Михайлов са създали най-добрите условия.

Резултатът от това е виден – нито едно участие на мъжкия и младежкия национални отбори на голямо първенство през този период! Което означава две неща: хвалбите за перфектните условия “увисват” със своята недостатъчност. От една страна, а от друга – в БФС се провежда грешна и непоследователна кадрова политика по отношение на националните селекционери.

Като доказателство за последното идва оправданието на Михайлов: “Треньорите, без да споменавам имена, търсят или повече пари, или работа в клубни отбори”. Това значи, че във футболния съюз или не дават достатъчно добра заплата, за да задържат подходящия специалист (видя се, че например Петър Хубчев вдигна отбора като дух, мотивация и резултати), или не са му предоставили такива условия на работа, че да предпочете да остане, а не да търси работа в клубен отбор. Ако пък и това не е достатъчно, гледаме статистиката: през 17-те години управление на Михайлов националният отбор е воден от 14 треньори!

Тежка обида от Боби Михайлов към българските треньори

И още една чуденка възникна около политиката на БФС.

Спомняте си как през юни след катастрофалната загуба от Грузия с 2:5 в Разград се проведе заседание на Изпълкома (на 7 юни), на което бе прието предложението на самия Михайлов за сформиране на Обществен съвет с участието на “заслужили футболни деятели и експерти”, чиято цел трябваше да е подпомагане на дейността на президента и Изпълнителния комитет.

На 21 юни бе утвърден и съставът на този съвет. Председател ще е доскорошният член на Изпълкома Валентин Михов, плюс още двама приближени на Михайлов (Антон Попов и проф. Лъчезар Димитров), бившите национали Андрей Желязков и Божил Колев, екс изпълнителният директор на “Левски” Константин Баждеков и доскорошният опозиционер и критик на управлението Христо Порточанов.

Хубаво, но каква точно ще е задачата на този съвет, след като вече бе избран нов селекционер?!

А и тези хора положително биха подкрепили българските треньори (обратното би било голяма изненада).

Освен това БФС вече взе решение и за друга стратегическа стъпка (макар и много закъсняла) – въвеждане на единна методика и философия на развитие в юношеските отбори. Вече има изискване за минимум трима млади футболисти (родени след 1999 г.) в игра за всеки отбор в Трета лига… И още доста ключови решения.

Тоест този съвет поне в следващата година не е особено необходим при подписан договор с Кръстаич и приета наредба за сезон 2022/23. А за останалите належащи промени във футбола ни е нужен много по-широк дебат от един съвет. Като нов конгрес, какъвто в момента БФС счита за ненужен.

Тежка обида от Боби Михайлов към българските треньори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции