<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114603" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови огранич...

“Това не е ваксина, а някаква течност”: Kакво се знае за турската ваксина срещу Covid-19?

11 Януари 2022
0 3515

Турция вече си има собствена ваксина срещу Covid-19. Лично Ердоган е измислил името: Турковак. Но какво се знае за този препарат? “Това не е ваксина, а някаква течност, която ни се представя за ваксина”, твърди експерт, цитиран от Дойче веле.

В Турция съобщаването на хубавите новини е работа на президента. Почвата за огласяването на “мюждето”, както на турски наричат радостната вест, обикновено се подготвя медийно няколко дни преди Ердоган лично да съобщи детайлите.

Моментът за такива съобщения, разбира се, се подбира грижливо: последното “мюжде” бе оповестено в бурните дни преди Нова година, когато турското общество бе разтърсвано от капризите на валутния курс. Тогава бе съобщено, че е създадена турска ваксина срещу коронавируса, която е получила спешно одобрение, пише швейцарският “Нойе Цюрхер Цайтунг”.

Хвалебствията. И големият проблем.

В публикация по същата тема германският “Ди Велт” обяснява, че името на ваксината – Турковак – е било измислено лично от президента Ердоган, а здравният министър Фахретин Коджа побързал да покаже на живо как се ваксинира с нея. Оттогава насам турските правителствени представители говорят за новия препарат със смесица от национална и откривателска гордост, включително и поради това, че Турция се нарежда сред едва девет страни в света, които имат собствена ваксина срещу Covid-19.

Турция започна поставянето на пета бустерна доза срещу Covid-19 (видео)

"Това не е ваксина, а някаква течност": какво се знае за турската ваксина срещу Covid-19

Но всички хвалебствени слова не могат да прикрият основния проблем: никой не може да е сигурен, че турската ваксина изобщо е ефективна – поради простата причина, че липсват важни данни за нея. Мнозина експерти изказват съмнения поради факта, че тя бе твърде бързо одобрена, а преди това не бяха публикувани никакви резултати от изпитанията. С други думи: учените и медиците не са в състояние да преценят доколко и дали изобщо препаратът е ефективен.

Медиите цитират и генералния секретар на Турския лекарски съюз Ведат Булут, който каза следното пред новинарския портал Diken: “Това не е ваксина, а някаква течност, която ни се представя за ваксина“. По неговите думи съмненията не са свързани толкова с опасението, че препаратът може да има неблагоприятни странични ефекти, колкото с въпроса дали изобщо има някакъв ефект от тази ваксина. Нещо повече дори: Турският лекарски съюз, който има 70 000 членове, засега отказва да препоръча Турковак за употреба.

Турският професор по медицина Мехмет Джейхан, който придоби голяма популярност в хода на пандемията, критикува и факта, че по своята структура Турковак не се различава от китайския препарат Синовак, който влезе в употреба в Турция още преди година, но не успя да предотврати силната инфекциозна вълна през пролетта на 2021.

"Това не е ваксина, а някаква течност": какво се знае за турската ваксина срещу Covid-19

До момента Турция не е поискала от СЗО спешно одобрение за своята ваксина. Препаратът е на базата на инактивирани вируси, което означава, че е сравним с двете китайски ваксини, одобрени от СЗО.

Ердоган иска да предостави ваксината на цялото човечество

Критичните гласове от експертните среди силно раздразниха президента Ердоган. В събота той дори обвини Турския лекарски съюз, че бил “непочтен”.

Ердоган има амбициозни планове с турската ваксина – той вече обяви, че смята да я изнася в чужбина и да я “предостави на цялото човечество”.

Доколко тези планове са реалистични – никой не може да каже. Защото нито са известни важни подробности за новата ваксина, нито пък се знае какви са капацитетните възможности за производството ѝ.

“Това не е ваксина, а някаква течност”: какво се знае за турската ваксина срещу Covid-19

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции