<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165748" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спор между ст...

Трети пациент в света е излекуван едновременно от рак и ХИВ със стволови клетки

21 Февруари 2023
0 1752

Трети пациент в света е излекуван едновременно от рак и ХИВ със стволови клетки, съобщава bTV.

Онкоболен човек с ХИВ е излекуван успешно и от двете заболявания едновременно. Такова чудо се случва едва за трети път в света. Това е станало с помощта на трансплантация на стволови клетки, съобщава германското издание „Фокус“, позовавайки се на лекари от университетската болница в Дюселдорф.

Пациентът е на 53 години. През 2008 получава диагнозата ХИВ. Само три години по-късно, през 2011 г., той е диагностициран и с остра миелоидна левкемия (ОМЛ) – форма на рак на кръвта.

Човекът се подлага на трансплантация на стволови клетки през 2013 г.

Трети пациент в света е излекуван едновременно от рак и ХИВ със стволови клетки
Снимка: iStock

„Още от самото начало целта на трансплантацията беше да се контролират както левкемията, така и вирусът, причиняващ СПИН“, обяснява Гуидо Кобе от Университетската болница в Дюселдорф, който е извършил операцията.

Подобна терапия вече е била използвана успешно при един пациент от Берлин и друг от Лондон. Затова изследователският екип се надява да намери възможности за лечение на заразени с ХИВ, които нямат рак. Независими експерти обаче все още виждат сериозни пречки в използването на генната терапия.

Стволовите клетки, подобно на двата предишни случая от Берлин и Лондон, са притежавали специфична генна мутация. Именно тази мутация е гарантирала, че ХИВ не може да се „внедри“ в имунните клетки. Без тях вирусът не може да намери „входна точка“ и не може да зарази клетките, което прави носителите на мутацията почти резистентни към патогена.

Проследяването в продължение на няколко години доказва успеха на тази терапия, отчитат лекарите от университетската болница в Дюселдорф.

Трансплантацията е довела до ремисия на симптомите на ХИВ. Затова през 2018 г. лекуващият екип решава да спре антивирусната терапия на пациента. Наблюдението в продължение на няколко години показва изненадващ успех. Днес учените говорят за пълно възстановяване на 53-годишния човек.

Специалистите се надяват, че в бъдеще ще бъде възможно да се лекуват заразени с ХИВ хора чрез трансплантиране на генно редактирани стволови клетки. Мутацията ще бъде вмъкната с помощта на т.нар. “генни ножици”.

Четвърти пациент в света е излекуван от ХИВ

Експертите са на мнение обаче, че терапията трябва да са подобри, преди да се използва масово при пациенти с ХИВ, защото все още има странични ефекти. 

Трети пациент в света е излекуван едновременно от рак и ХИВ със стволови клетки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции