<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124849" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рашков: От на...

Третият най-богат руски олигарх критикува Кремъл: “Това не е просто поредната криза”

06 Април 2022
0 4426

Владимир Лисин – един от най-богатите хора в Русия – се обърна със сериозни критики към поведението на руските власти в разгара на икономическата криза, предизвикана от войната в Украйна и санкциите на ЕС и САЩ. 

Лисин е собственик на Новолипецкия металургичен комбинат от 1998 г., пише Булевард България. Като Forbes го поставя на 3-то място в списъка на най-заможните бизнесмени на Русия (след Алексей Мордашов и Владимир Потанин) с лично състояние в размер на 26,2 млрд. долара към 2021 г. 

Третият най-богат руски олигарх критикува Кремъл: "Това не е просто поредната криза"

Докато повечето руски олигарси предпочитат да не коментират инвазията в Украйна, Владимир Лисин директно критикува част от мерките на правителството, насочени уж за стабилизиране на икономиката. 

“Очевидно е, че много от правителствените мерки се въвеждат стремително, а последствията им не са напълно анализирани. Струва ми се, че скоростта трябва да отстъпи място на логиката и адекватността, за да не се окажат разрушителни за националната промишленост, която дава работа на милиони души”, казва той в интервю за руската бизнес медия “Коммерсант”. 

Олигархът Михаил Фридман има 10 милиарда долара на хартия, но не може да плати на чистачката си

В същото време той посочва, че “е срамно да се оплакваме от лични проблеми”, свързани с персоналните санкции срещу руски олигарси, “когато има ситуация на хуманитарна катастрофа”. 

Владимир Лисин посочва, че санкциите може да изглеждат несправедливи и налагащи колективна отговорност за чужди действия, но ги смята за “шанс да не се въвлечем в глобален конфликт, който може да се превърне в катастрофа за всички хора”. И това е само началото. 

“Ще се опитат да спрат смъртта на хората и разрушението на градовете с всички възможни средства”, предупреждава руският олигарх. 

Идеята на Кремъл да принуди западните държави да плащат в рубли за руския износ е сред решенията, които Лисин оспорва. Тази мярка вече беше въведена за природния газ от Владимир Путин. Председателят на Думата Вячеслав Володин обаче предложи да се разшири към износа на тор, зърно, нефт, метали, дървесина и др. 

Русия ще промени изчислението на курса на рублата
Лисин твърди, че “преминаването към плащания в рубли просто ще ни изхвърли от международните пазари”.

“Не знам – може би с газа ще се получи някак, но как ще продаваме останалите стоки? В продължение на десетилетия се борим за експортните пазари, където никой не ни чака. Изграждаме отношения с хиляди клиенти в 70 страни. Трудно ми е да си представя, че можем да убедим клиентите си да преминат към сметки в рубли и да понесат валутните рискове”, казва той. 

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ, “Газпром” поиска да плащаме в рубли

Делистването на депозитарните разписки на руски компании от чуждестранните борси също е атакувано от Лисин. 

“Министерството на икономическото развитие смята, че това ще понижи риска от загуба на контрол при покупка на акции на ниска цена. Но ако сега някой от руските емитенти се притеснява от подобен сценарий, той може сам да реши да напусне борсата – никой не го спира. В момента предложеният законопроект не снижава рисковете, а ги увеличава. Нарушават се правата на акционерите, които повярваха в Русия и дълги години инвестираха в руския пазар”, казва той. 

Лисин призовава властта да престане да “администрира всичко до дупка” и да спре да пречи на бизнеса. 

Опитът за въвеждане на фиксирани цени за крайната продукция е поредната недомислица на руското правителство в анализа на Владимир Лисин. 

“Доставчиците на материали, оборудване и резервни части вдигнаха цените с пъти. В такива условия замразяването на цените на крайната продукция ще доведе до това, че предлагането просто ще престане поради загуби”, казва той. 

Третият най-богат руски олигарх критикува Кремъл: “Това не е просто поредната криза”

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции