<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155193" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо Apple огра...

Три случая на свински грип са регистрирани у нас

14 Декември 2022
0 237

Три случая на свински грип са регистрирани у нас. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. В периода 9-14 декември са установени общо седем нови случая на грип, доказани чрез Real Time RT-PCR. При три от тях е установен A(H1N1)pdm09, известен като свински грип, а при други четири е доказан  щам “Хонконг” A(H3N2).

Вирусите са идентифицирани в носогърлени секрети на 5 деца на възраст 6-8 години, хоспитализирани в СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров, както и в секрети на два амбулаторно лекувани пациента на 29 и 57 години от София.

Три случая на свински грип са регистрирани у нас
Снимка: iStock

Грипен вирус A(H3N2) бе доказан и в респираторни проби на 8 амбулаторно лекувани деца и юноши от Ямбол през миналата седмица.

Проф. Кантарджиев: Има само една разлика между грипа и коронавируса (видео)

Свинският грип се очаква да преобладава тази зима в Северното полукълбо, припомня Dir.bg Разграничаването му от другите варианти на грип само по симптомите е много трудно. Носителите могат да пренасят вируса един ден след прихващането му и до 7 дни, след като са се появили симптомите.

Ето и симптомите на свинския грип:

внезапна отпадналост – човек трудно може да продължи да работи, тренира, учи, и да извършва какъвто и да е род дейности

температура над 38 градуса

болки в мускулите на очите, очните ябълки и по цялото тяло

загуба на апетит

гадене и повръщане

При наличие на тези симптоми е желателно да се потърси лекарска помощ и да не прибягва към самолечение с антибиотици, съветват медиците.

Три случая на свински грип са регистрирани у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции