<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127919" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отстраниха Р...

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене (“Шок! Ужас! Бомба!”)

04 Май 2022
0 46317

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене – това е изводът ни 2 месеца след старта на изключително могъщата война на тролове онлайн, която на моменти придобива по-страшни размери дори от истинската война в Украйна. Темата коментира репортерът ни Виктория Симеонова пред камерата на Йохан Вирт.

Преди две седмици един наш експеримент накара хиляди потребители да споделят специално манипулирано от нас видео, което пуснахме от фалшив тролски профил. 
Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Внимание! Вие бяхте тролнати! (експеримент)

Само за три дни фалшивото видео достигна до близо 300 000 гледания, 19 хиляди споделяния и много реакции и коментари. 3 дни по-късно го заменихме с материал, обясняващ как действат троловете и показахме кои ключови медии и политически лица са се “хванали” на откровената провокация.

За дни видеото, разкриващо, че всичко е експеримент натрупа над 400 000 гледания в нашите канали, различни групи и органични споделяния във фейсбук.

По друг начин казано – със 100 000 повече от тези, които бяха видели фалшивото видео.

Междувременно няколко профила са свалили и качили отново манипулацията, но тя вече е маркирана като фалшива с помощта на StopFake – Адмирации, колеги!

Защо обаче ви казвамe всичко това?

Експериментът, който направихме, имаше една изключително ясна цел – да покаже механизма на манипулациите и да накара хората да са по-критични към информацията, на която попадат онлайн, особено в социалните мрежи и в сайтове без ясна собственост и да стигне до хора, до които по друг начин не може да се стигне, защото те живеят в собствен балон в социалните мрежи и следят основно канали, в които работи руската пропаганда. 

Дали ни се получи?

Ако приемем, че поне половината от споделилите фейка са разбрали, че всъщност той е бил част от експеримент, след като разкриващото видео се появи на собствените им стени, това си е успех!

Сред тях например се оказаха от “Възраждане-София”, които се ентусиазираха да споделят веднага манипулирано то, фалшиво видео, а когато разбраха, че са тролнати, побързаха да  махнат видеото разкриващо истината. 

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Явно за организацията на тази парламентарна партия няма значение, че споделя пълна лъжа и измислица. Все пак тя съвпада с про-руската им ориентация! Въпреки това, видеото с разкриването на манипулацията ни се задържа няколко дена дори на тяхната стена и стигна до доста техни симпатизанти! Няма лошо и те да чуят малко истина!

Доста от потребителите, споделили видеото, изтриха споделения линк – вероятно от неудобство, че е станало публично достояние, че не проявяват критично мислене. Други коментираха, че ние сме изтрили истинското видео. А сега твърдим, че е фалшиво, но те са убедени, че е истинско.

Големият въпрос обаче остава: Що е то критично мислене и има ли то почва у нашите социални мрежи?

През последните дни няколко видеа обиколиха социалните мрежи. Всички те се опитват да докажат твърдението на руския президент Путин, че президентът на Украйна Зеленски е зависим от наркотиците. Да видим едно от най-популярните:

Според споделящите кадрите, украинският президент шмърка кокаин, докато разговаря с Илон Мъск. Виждаме солидно количество наркотик, което изглежда някак странно поставено върху бюрото.

Този направен изключително некачествено фейк бързо беше разконспириран от факт чекърите по света. Ето и оригиналното видео, на което няма следи от наркотик:

Но понеже както вече добре знаем, масовият потребител не търси истината, а само потвърждение на собствените си виждания, след това видео се появи друго, в което се твърди, че Зеленски сам признава, че е наркозависим:

Както може би много от вас, които знаят руски, се досещат – Зеленски не казва нищо такова. А ето и оригиналния откъс от изказването му пред Украинска Правда през 2019 г.:

И понеже и за това видео бързо се доказва, че е фалшиво, вече се вижда новият подход за налагане на тезата, че украинският президент е зависим от наркотиците – един човек някъде в Русия го казва и едни хиляди български тролове или просто путинофили го споделят, защото той го е казал:

Този един човек всъщност е бивш украински депутат – Илия Кива, който беше изключен от фракцията „Опозиционна платформа за живот“. Той е обвинен в държавна измяна и го грозят 15 години затвор. За измяната прокуратурата в Укайна съобщава на 6 март. През годините депутатът многократно е попадал в епицентъра на политически скандали. Доколко това го превръща в достоверен източник, можете да прецените сами.

Нашето послание

Преди отново да напишете в коментарите, че искате “другата гледна точка” държа да напомня – лъжата не е “друга гледна точка”. Откровените фалшификати, които се разпространяват вирусно, си остават фалшификати колкото и пъти да ги споделите, и колкото и да потвърждават собствените ви тези. Когато споделяте например кадри на летящи чинии, защото вярвате в извънземни, това не прави извънземните по-реални, а вас по-объркани. Същото е и в случая с пропагандните фейкове! 

Социалните мрежи се опитват да се борят с тях и да ги блокират и това не е цензура, а борба с дезинформацията. 

Знаете ли каква е разликата между видеото, което ние пуснахме преди 3 седмици за целите на експеримента и тези, които ви показах днес? Ние ви обяснихме как е направено това видео, защо, какви са целите и какъв резултат е постигнало. Качилите тези видеа никога няма да го направят. Защото тяхното не е експеримент, а промиване на мозъци. От вас зависи дали ще се оставите да ви ги промият.  Който разбрал-разбрал, при другите е безнадеждно.

Отново призоваваме преди да споделите дадено видео, да помислите. Наистина ли виждаме това, което се опитват да ни накарат да видим? Проверката през Google рядко отнема повече от десет минути. Тя обаче избягва срама пред по-мислещите ви приятели от това, че сте се хванали на въдицата. Ако не успявате да прецените сами, изпратете ни го – ще проверим вместо вас. 

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Борка

    24 Май 2022

    Колко ви плащат за да ни убеждавате в това в което трябва да вярваме ???? Е , ясно е че няма да ви има , ако не показвате това ,.... Станахте твърде много продажни Соросмедии....

Покажи всички Скрий

Реакции