<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148670" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Каква е завис...

Турция наложи глоба от 18,6 милиона долара на Meta

26 Октомври 2022
0 202

Днес Турският съвет по конкуренцията заяви, че е глобил Meta, компанията-майка на Facebook и Instagram, с 18,63 милиона долара. Санкцията е заради нарушаване на Закона за конкуренцията.

Съветът е установил, че компанията възпрепятства конкурентите си, предлагащи услуги в сферата на социалните мрежи и онлайн видео рекламните пазари, обединявайки данните, събрани чрез Facebook, Instagram и WhatsApp.

Турският орган очаква Meta да предприеме действия за възстановяване на конкуренцията на пазарите. Както и да подготви ежегоден доклад за стъпките, които ще предприеме през идните 5 години.

Турция наложи глоба от 18,6 милиона долара на Meta
iStock

161 милиона долара глоба наложи Индия на Google

Глобата е съобразена с прихода на компанията през 2021 г.

Говорител на Meta заяви, че компанията не е съгласна със санкцията. По негови думи, компанията защитава поверителността на потребителите и осигурява на хората прозрачност и контрол върху данните им.

Рекордната глоба на Google за нарушаване на конкуренцията бе потвърдена от Европейския съд

Турция наложи глоба от 18,6 милиона долара на Meta
iStock

По-рано тази година Европейската комисия глоби Google с рекордните 4.125 млрд. евро за същото нещо. Става дума за предлагането на Google Shopping като основна платформа за реклами в Android по начин, който задушава конкуренцията.

Google Shopping e услуга на компанията, която позволява търсенето на продукти от онлайн търговци. Използва се за търсене на конкретен продукт из цялата мрежа. А самите търговци имат място да споделят своите реклами.

Турция наложи глоба от 18,6 милиона долара на Meta

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции