<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131700" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Тютюнопушенето е сред основните причини за 18% от смъртните случаи у нас

31 Май 2022
0 50

Тютюнопушенето е сред основните причини за 18% от смъртните случаи в България. За Европейския съюз този процент е средно 17%.

Това сочат данните от изготвения от Европейската комисия “Здравен профил за България” за 2021 г., цитирани от Mediapool.

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Тази година мотото на кампанията е “Тютюнът – заплаха за околната среда” и се фокусира върху по-малко известните вреди, извън добре познатите рискове за общественото здраве.

Каква е ситуацията у нас?

Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в ЕС. Като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) е пушил всекидневно. През 2018 г. около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият процент в ЕС.

Смесването на обикновени и електронни цигари не намалява риска от заболявания, сочи проучване

Тютюнопушенето е сред основните причини за 18% от смъртните случаи у нас
iStock

В България през 2022 г. се навършват 10 години (1 юни 2012 г.) от въведената чрез Закона за здравето забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.

Министерството на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции.

Повече информация можете да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.
Тютюнът и околната среда

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ жизнен цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона метрични тона еквивалентни емисии на CO2 годишно.

Тютюнопушенето е сред основните причини за 18% от смъртните случаи у нас
iStock

Замърсяването на въздуха у нас е 9%, а в ЕС – 4%, което е една от причините за смъртните случаи от заболявания на кръвоносната система, респираторни заболявания и някои видове рак.

Как тютюнът унищожава горите?

Приблизително 1,5 милиарда хектара (главно тропически) гори са били загубени в световен мащаб от 70-те години на миналия век поради тютюна, което допринася за до 20% от годишното увеличение на парниковите газове.

Дания обмисля да забрани продажбата на цигари за родените след 2010 година

Дърветата се изсичат, за да се разчисти земята за отглеждане на тютюн. Освен това се изгарят дърва за изсушаване на тютюневите листа след прибиране на реколтата. Отнема приблизително едно цяло дърво, за да се направят 300 цигари. Приблизително 200 000 хектара земя се разчиства годишно за отглеждане на тютюн.

Отглеждането на тютюн представлява около 5% от общото национално обезлесяване, което засяга непропорционално районите на отглеждане на тютюн в света, включително Южна Африка, Близкия изток, Югоизточна Азия, Южна Америка и Карибите.

Тютюнопушенето е сред основните причини за 18% от смъртните случаи у нас

Повече за вредите, които причинява тютюнопушенето, можете да четете тук.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции