<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105246" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какъв локдау...

Д-р Марков: До Коледа смъртните случаи от Covid-19 може да станат 7 пъти повече (видео)

28 Октомври 2021
0 644

До Коледа смъртните случаи от Covid-19 в България може да станат 7 пъти повече. Тази прогноза направи в предаването „Здравей, България” по NOVA д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

„От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото стръмно покачване. Тогава през ноември имаше много стръмно покачване на смъртните случаи и до Коледа станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 на ден починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени на ден и над 100 смъртни случая на ден. Ако тези 100 смъртни случая, станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва”, коментира д-р Марков.

Учен: До Коледа смъртните случаи от Covid-19 може да станат 7 пъти повече

По думите му това е сценарий при липса на контрол или при слаб контрол. „Надявам се, че властите ще вземат мерки”, заяви д-р Марков. Той обаче не каза кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По думите му разпространението в момента е толкова голямо, че може да бъдат наложен пълен локдаун на всички, а след като бъде овладяна малко вълната – само на хората без „зелен сертификат”.

Какъв локдаун да очакваме, ако зеленият сертификат не сработи?

Голямата разлика между България и западните държави била степента на ваксинираните. По думите му в страните с висок процент ваксинирани дори да има лека вълна, не умират хора.

Още позиции

„Тази болест протича с много типични симптоми. Много са важни първите 7 дни. В рамките на тях се развиват усложненията”, обясни пулмологът д-р Петър Чипев.

Именно в първите 7 дни пациентът имал нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

„Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно”, заяви д-р Чипев.

Учен: До Коледа смъртните случаи от Covid-19 може да станат 7 пъти повече

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащия брой смъртни случаи на ден. По думите му тенденцията към момента е, че увеличаваме броят на смъртните случаи. „Това е големият проблем. Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на Covid-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни доц. Хинков.  

Д-р Петър Марков обясни, че ако се признава 1 доза за зелен сертификат, то краткосрочно могат да се използват и тестът за антитела. Все пак ученият каза, че не трябва да се сертифицира човек с една доза, нито такъв с антитела.

Учен: До Коледа смъртните случаи от Covid-19 може да станат 7 пъти повече

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции