<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132620" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експеримента...

Учени откриха най-голямото растение в света. Дълго е 180 км (видео)

07 Юни 2022
0 675

Учени откриха най-голямото растение в света. Дълго е 180 км.

Запознайте се с най-голямото растение в света. То е вид морска трева, простираща се на 180 км дължина в Залива на акулите (Shark Bay). Локацията е Западна Австралия.

Зов за помощ: Да помогнем на 11-годишния Ивайло

Учени откриха най-голямото растение в света. Дълго е 180 км (видео)

Тези морски растения, подобно на сухоземните им роднини, също цъфтят. Те също раждат плодове и се размножават ежегодно.

Подводните ливади с морска трева растат по два начина. Чрез сексуално размножаване, което им помага да създадат нови генетични комбинации (генетично разнообразие). А също и чрез разширяване на техните коренови системи, от които се появяват нови корени и издънки.

Тестове

Учените са тествали ДНК на стеблата, за да разберат колко отделни растения има в тази подводна ливада с морска трева. Тя е наречена Posidonia australis и е окъпана в слънчева светлина в плитките води на защитената от ЮНЕСКО зона.

“Резултатът ни порази. Всичко се оказва едно растение. Едно единствено растение се е разпростряло върху участък от 180 км. Което го прави най-голямото известно растение на Земята.”

Те събират проби от издънки от десет ливади с морска трева от целия Залив на акулите. Във води, където нивата на соленост варират от нормални до почти два пъти по-големи. Така проучват общо 18 000 генетични маркера и доказват, че 200 km² ливади с този растителен вид представлява един-единствен колонизиращ разсад.

Как се е развил този организъм?

Това, което прави това растение уникално, освен огромния му размер, е, че то има два пъти повече хромозоми, отколкото неговите роднини. Това го прави полиплоид.

Обикновено издънката на морската трева наследява половината от генома на всеки от родителите си. Полиплоидите обаче носят целия геном на всеки от родителите си.

Има много полиплоидни растителни видове, включително картофите, рапицата и бананите. В природата те често живеят на места с екстремни условия на околната среда.

Полиплоидите често са стерилни, но те могат да продължават да растат за неопределено време, ако бъдат оставени да го направят. С тази морска трева се е случило точно това.

На каква възраст е?

Пясъчните дюни на Залива на акулите са потопени под вода преди около 8500 години. Тогава морското равнище се повишава след последния ледников период. През следващите хилядолетия разширяващите се ливади с морска трева създават плитки крайбрежни брегове и тераси. Като създават и задържат утайка, което прави водата по-солена.

Във водите на Залива на акулите има много светлина, оскъдни хранителни вещества, както и значителни температурни колебания. И въпреки тази враждебна среда, растението процъфтява. Защото успява да се адаптира.

Точната му възраст трудно може да бъде определена. Но според учените тя е приблизително 4 500 години. Предположение, основаващо се на неговия размер и темп на растеж.

И преди са откривани огромни площи с морска трева, включително близкородствената средиземноморска морска трева. Тя е наречена Posidonia oceanica. И обхваща повече от 15 км и може да е на възраст около 100 000 години.

Защо новото откритие е значимо?

През лятото на 2010/11 г. (в Южното полукълбо) тежка гореща вълна удря сушата и крайбрежните морски екосистеми на Западна Австралия.

Ливадите с морска трева в Залива на акулите понасят значителни щети. Въпреки това, те успяват да започнат възстановяването си.

Това донякъде изненадва учените, защото според тях видът не се възпроизвежда полово, което обикновено е най-добрият начин за адаптиране към променящите се условия.

И макар че са наблюдавали цъфтеж на морската трева в Залива на акулите, което означава, че растението е полово активно, плодовете му (резултат от успешно полово кръстосване) са виждани рядко.

Учените допускат, че това едно-единствено растение може всъщност да е стерилно. Това прави изключително успешното му съществуване в изменчивите води на залива “сериозна главоблъсканица”. При растения, които не се размножават по полов път, често има ниско генетично разнообразие, а това би трябвало да намали способността им да се справят с промените в околната среда.

Тази морска трева обаче вероятно притежава гени, които са изключително подходящи за местната, но променлива среда и може би затова не се нуждае от полово оплождане, за да процъфтява.

Дори без успешен цъфтеж и производство на семена, гигантското растение изглежда много издръжливо – то устоява на широк диапазон от температури (от 17 до 30 °C) и нива на соленост на водата.

Въпреки тези променливи условия и силната светлина, която обикновено е стресираща за морската трева, растението успешно поддържа физиологичните си процеси.

За да проверят всички тези предположения, учените провеждат серия от експерименти в Залива на акулите, опитвайки се да разберат как в действителност оцелява и процъфтява това растение при всички тези променливи условия.

Бъдещето на морската трева

Морските треви защитават нашите брегове от бурите, които ги връхлитат, поглъщат значителни количества въглероден диоксид и осигуряват местообитание за голямо разнообразие от диви животни. Опазването и възстановяването на ливадите с морска трева е от жизненоважно значение за смекчаването и адаптирането към изменението на климата.

Но морските треви не са имунизирани срещу негативното въздействие на климатичните промени. Повишаващите се температури, окисляването на океана и екстремните метеорологични явления са сериозно предизвикателство за тях.

Въпреки това, новите знания за силната устойчивост на гигантската морска трева в Залива на акулите в Западна Австралия дава надежда, че те ще съществуват още много дълго време, особено ако се предприемат сериозни действия по отношение на изменението на климата.

Източник: NatGeo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции