<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109955" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кантард...

Учени заговориха за връзка между СПИН и появата на варианта Омикрон

29 Ноември 2021
0 6155

Учени заговориха за връзка между СПИН и появата на варианта Омикрон.

Все повече се затвърждава съмнението, че новият вариант на коронавируса се е родил при човек, болен или носител на ХИВ/СПИН, или пък страдащ от друг вид имунна недостатъчност. Предположенията се затвърждават от изненадващия брой мутации при Омикрон – такова е и мнението на водещия германски имунолог Карстен Уоцл, предава Dir.bg, цитирайки ДПА.

Учени заговориха за връзка между СПИН и появата на варианта Омикрон
Карстен Уоцл.

Генералният секретар на Германското дружество по имунология даде примери с подобни научни открития, публикувани във връзка с други случаи.

“Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система”, каза Уоцл.

Проф. Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при Омикрон е много малка (видео)

“В хода на този процес може да се повтарят изолирани мутации, които да не дават някакви предимства на вируса, но въпреки това могат да продължат да се размножават заради неспособността на имунната система да ги контролира”, обясни той.

Учени заговориха за връзка между СПИН и появата на варианта Омикрон

Имунологът добави, че това може да доведе до допълнителни мутации, които в комбинация с други могат да дадат предимство на вируса.

В сравнение с оригиналния вариант на коронавируса, появил се в Ухан, Китай, Омикрон се характеризира с необичайно голям брой от близо 30 промени само в аминокиселините на шиповидния протеин.

Някои от мутациите се свързват с повишеното разпространение на вируса и способността му да избегне имунния отговор, но според Уоцл все още не е ясно какво ще е въздействието именно на тази комбинация от мутации.

Много пациенти с ХИВ в Африка не са лекувани адекватно, поради което имунните им системи са значително отслабени, каза експертът.

За да се спре разпространението на варианти с толкова много мутации като Омикрон, ще е важно да се идентифицират заразените хора с отслабена имунна система и те да бъдат изолирани, докато вече не са заразни, каза той.

“Защото дори и вирусът да мутира сериозно в един човек, опасността е в това да не се предаде мутиралият вирус”, обясни ученият.

Във видеото горев можете да си припомните какво каза проф. Тодор Кантарджиев за връзката между Омикрон и СПИН.

Учени заговориха за връзка между СПИН и появата на варианта Омикрон

Източник: Dir.bg

Видео: bTV, “Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции