<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151190" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП при Радев...

Удължиха програмата за украинските бежанци до 24 февруари догодина

16 Ноември 2022
0 167

Удължиха програмата за украинските бежанци до 24 февруари догодина, пише Свободна Европа.

Програмата, по която хотели и къщи за гости получаваха компенсации от 15 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец, ще продължи до 24 февруари 2023 г. Това реши Министерският съвет в сряда.

Решението идва, след като две седмици по-рано служебното правителство съобщи, че няма да удължава програмата. Тогава служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че всички украински бежанци, които досега са пребивавали в хотели и нямат възможност сами да поемат разноските си, ще бъдат настанени в държавни почивни бази.

Според новото решение хората, които са били подслонени в хотели до 31 октомври, ще имат право да останат на същите места. Украинците, които са влезли в България след 1 ноември, обаче вече ще се настаняват в държавни почивни бази.

Село в Испания промени името си на Украйна в знак на солидарност

10 брака с украинци са сключени в Бургас от началото на войната

Удължаването е с 4 месеца и е до 24 февруари 2023. На тази дата изтича решението на Европейския съюз за предоставяне на едногодишна временна закрила на украинските бежанци – точно година след началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна.

Миналата седмица десетки украински бежанци, настанени в хотели по Черноморието, излязоха на протест заради неяснотата за бъдещето им и преместването им в държавни бази. Тя бяха подкрепени и от собственици на хотели.

Според официалната статистика през октомври в България по държавната програма са подслонени около 16 000 украинци. Някои от тях вече са в държавни бази.

В края на май правителството отново не успя да организира добре преместването на украинците. Тогава изтече предишната правителствена програма.

Отново имаше планове да се прекрати настаняването по хотели по Черноморието, но бежанците бяха близо 80 000. След една седмица на хаос и лоша организация част от тях бяха настанени в държавните бази. Тогава част от хотелите избраха да продължат да подслоняват украинците и да получават по 15 лв. на нощувка на човек.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Удължиха програмата за украинските бежанци до 24 февруари догодина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции