<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147970" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин обяви в...

Украинският народ получи наградата “Сахаров”

19 Октомври 2022
0 209

Украинският народ получи наградата “Сахаров”.

Членовете на ЕП присъдиха наградата “Сахаров” за свобода на мисълта за 2022 година на храбрия украински народ, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество, посочват от Европейския парламент. 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата за 2022 година в пленарната зала в Страсбург в сряда, след решение на Председателския съвет на Парламента.

“Тази награда е за украинците, които се сражават на терен. Които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние“, каза тя.

По-късно в Twitter Роберта Мецола написа:

„Те отстояват това, в което вярват.

Борба за нашите ценности.

Защита на демокрацията, свободата и върховенството на закона.

Поздравления за храбрия народ на Украйна!“

Дъщерята на Навални прие наградата “Сахаров” от негово име

В номинацията се акцентира върху усилията на украинския президент Володимир Зеленски заедно с ролята на отделни личности, представители на инициативи на гражданското общество и на държавни и обществени институции. Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, Юлия Паевска, основател на доброволческа група за медицинска помощ “Ангелите на Таира“, Олександра Матвийчук, адвокат и активист за правата на човека, движението за гражданска съпротива „Жълта лента“ и Иван Фьодоров, кмет на украинския град Мелитопол, който е окупиран от руските сили.

Връчването ще се състои на 14 декември в Страсбург.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския Парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична награда от 50 000 евро.

Украинският народ получи наградата “Сахаров”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции