<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129528" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия конфис...

Украинските бежанци активно напускат България

16 Май 2022
0 10866

Украинските бежанци активно напускат България.

Русия конфискува завод на “Рено” и започва да произвежда “Москвич”

Украинските бежанци активно напускат България

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Тя заяви, че няма информация дали бежанците избират други държави от ЕС. Или се връщат в родината си. По думите й ситуацията е динамична и това не е само в България. А във всички държави.

“Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие. Но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България.”

“До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната. Друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати.”

Според Тошева в България няма да останат и половината от тези 63 000 души.

Помощта

Тошева подчерта, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.

“Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията. Тези хора са имали време да се ориентират. Да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално.” Това казва още тя.

По думите й, притесненията на украинците са разбираеми. Но никой няма да бъде оставен на улицата.

“Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи. Това са възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси. А отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени… 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование”, продължава Тошева.

Над 103 000 души са със статут за временна закрила. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Каква работа намират украинците в България

Туризъм, търговия и шивашка промишленост са сферите, в които най-много украински граждани, спасили се от войната в България, са започнали работа, разказва bTV, като цитира справка в Агенцията по заетостта. В повечето случаи бежанците заемат места, за които не е имало други кандидати от години. Най-голямо желание имат за работа като офис секретари, администратори в хотели, камериери, както и в заведенията за хранене и развлечения или продавачи.

С висше образование са над половината кандидати от Украйна. Със средно – около една трета. И само 3% – с основно. 70 на сто от украинците са готови да започнат работа в редовна смяна веднага, а 9% – ако има кой да се грижи за децата им. Украинците и членове на техните семейства с временна закрила могат да работят у нас без разрешение.

Настя например е била помощник-възпитател в детска градина в Одеса. Сега е намерила работа в шивашки цех в Бургас, а 16-годишният й син се грижи за сестра си, която е на 7. “Тук съм сама с две деца, трябва да ги храня. Отидох в Бюрото по труда и веднага ми намериха работа. Дойдох и ме взеха”, разказва жената. В цеха работят четири украинки. “Тези 4 позиции са свободни от 3 години. Във всякакви платформи сме пускали реклами – и платени, и безплатни, просто не идват хора”, каза Васил Тодоров от шивашкия цех.

Едва 9 са бежанците обаче, наети на работа чрез Бюрото по труда в Бургас. Повечето изчакват. “Искам да работя, за да не завися материално от никого и донякъде да устроя живота си. Но как да стане, след като искат да ни разселват? Не знам къде ще отида, което прави намирането на работа невъзможно”, казва Надежда от Мариупол.

Украинските бежанци активно напускат България

Източник: в. “Сега”БНР 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции