<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149201" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: УЕФА глоби Се...

Украинските бежанци отново ще бъдат преместени в държавни бази

31 Октомври 2022
0 305

Украинските бежанци отново ще бъдат преместени в държавни бази.

Европейската комисия отпуска допълнително средства на България за продължаване на грижата за украинските бежанци. Заедно с още шест държави страната ни ще получи общо 100 милиона евро за осигуряване на храна, превоз и временно настаняване.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че България ще продължи програмата за настаняването на украинските бежанци, като те отново ще бъдат преместени в държавни бази. Предвидени са необходимите места и възможности, допълни той.

Украинските бежанци отново ще бъдат преместени в държавни бази
Снимка: iStock

“Искаме да сме сигурни, че в зимните условия, които предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в подходящи места и няма да се налага преместването им в тежки климатични условия”, каза министърът.

Финансовите средства, които България отделя, са сериозни. Дори на фона на останалите държави в ЕС, обясни министърът на туризма Илин Димитров. До момента са платени близо 523 млн. лева. 200 млн. лева от тях са за сметка на бюджета,  а около 300 млн. лева – по европейски програми и фондове.

“Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи”, добави Димитров.

ЕС ще увеличи помощта за украинските бежанци

Украинците, настанени в хотели в Слънчев Бряг, не са доволни от решението да бъдат местени отново. Хотелиери също коментираха ситуацията.

“Ще бъдем изправени пред хуманитарна катастрофа поради неспособността на държавните служители да артикулират и да поставят нещата както трябва да бъдат. Ние, хотелиерите, започнахме първи в този тежък момент и помогнахме и на държавата, и на хората”, каза зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Украинските бежанци отново ще бъдат преместени в държавни бази

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции