<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128727" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Енергийното ...

Украйна спира 1/3 от транзита на руския газ до Европа

10 Май 2022
2 1424

Украйна спира 1/3 от транзита на руския газ до Европа, пише Mediapool.

В сряда сутринта операторът на газотранспортната мрежа на Украйна ще спре около една трета от транзита на руския природен газ до Европа заради форсмажорни обстоятелства, съобщи дружеството.

Искаме от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

“От 7 часа на 11 май 2022 г. приемът в газотранспортната система на Украйна на газоизмервателната станция “Сохрановка” няма да се осъществява”, се посочва в съобщение на оператора. Според него форсмажорни обстоятелства правят невъзможен транзита на суровината през тази точка, както и през граничната компресорна станция “Новопсков”, която е под контрола на Русия.

Украйна спира 1/3 от транзита на руския газ до Европа
The gas pipeline with flags of Russia and EU. 3d rendering

Снимка: Istock

“Новопсков” е първата от компресорните станции на украинската газопреносна мрежа в Луганска област, през която се осъществява почти една трета от износа на руския газ за Европа.

В момента служители на газотранспортната мрежа на Украйна не могат да осъществяват оперативно-технически контрол над тази компресорна станция и други активи, разположени на нейна територия.

Украйна продължи да е основен транзитен маршрут за руския газ за Европа дори след инвазията на Москва в страната на 24 февруари.

Източник: Mediapool

Снимки: Istock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции