<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120525" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: Ще по...

В десетки руски градове протестират срещу агресията над Украйна (видео)

28 Февруари 2022
0 590

В десетки руски градове протестират срещу агресията над Украйна, съобщава NOVA.

От Москва до Сибир руски антивоенни активисти днес отново излязоха по улиците в неделя. Хиляди протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна, въпреки че всеки ден полицията арестува стотици протестиращи, съобщи Асошиейтед прес.

В десетки руски градове протестират срещу агресията над Украйна (видео)

Руснаците протестират против войната, въпреки арестите (видео)

Демонстрантите организираха маршове в центровете на градовете, скандирайки “Не на войната!”, докато президентът Владимир Путин нареди руските ядрени средства за възпиране да бъдат приведени в състояние на повишена готовност, повишавайки нивото на противопоставяне на Кремъл със Запада и разпалвайки страховете от ядрена война.

“Имам двама сина и не искам да ги дам на това кърваво чудовище. Войната е трагедия за всички нас”, заяви пред АП 48-годишният Дмитрий Малцев, който се присъедини към митинга в Санкт Петербург.

В десетки руски градове протестират срещу агресията над Украйна (видео)

Протестите срещу инвазията започнаха в четвъртък в Русия и оттогава продължават всеки ден, въпреки че руската полиция бързо потушаваше митингите и задържаше протестиращите. Кремъл се опитва да омаловажи протестите, настоявайки, че много по-голяма част от руснаците подкрепят нападението над Украйна.

В десетки руски градове протестират срещу агресията над Украйна (видео)
В Санкт Петербург няколкостотин души се събраха в центъра на града.

Там полицаи в пълно снаряжение за борба с безредиците хващаха един след друг протестиращите и вкарваха някои от тях в полицейски микробуси, въпреки че демонстрацията беше мирна. На кадри от Москва се вижда как полицията поваля на земята няколко протестиращи жени, след което ги завлича нанякъде.

По данни на правозащитната организация OВД-Инфо, която следи политическите арести, до днес вечерта полицията е задържала най-малко 1474 руснаци в 45 града заради антивоенните демонстрации през този ден. Общо от началото на протестите на 24 февруари са били задържани 5238 души.

В десетки руски градове протестират срещу агресията над Украйна. По данни на правозащитната организация OВД-Инфо, която следи политическите арести. рада заради антивоенните демонстрации през този ден. Общо от началото на протестите на 24 февруари са били задържани 5238 души.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции