<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109676" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Асен Василев ...

В Гърция искат затвор за родители, които не пускат децата си на училище заради Covid-19

26 Ноември 2021
0 516

До две години затвор очаква родители в Гърция, които отказват да пуснат децата си на училище, заради несъгласие с наложените здравни протоколи за Covid-19, пише Dir.bg.

Правителството готви законова промяна, която предвижда и последствия за родителските права на гражданите. Заявката идва от министъра на образованието Ники Керамеос.

Според изданието в някои райони на страната има много случаи родители да отказват децата им да посещават училище. Част от учениците отсъстват прекалено дълго от учебни занятия и са застрашени да повтарят годината.

Фалшиви новини за Covid-19 ще се наказват с 3 месеца затвор в Гърция

Затвор за родители, които не пускат децата си на училище заради Covid-19, предвиждат в Гърция

Учебната година в Гърция започна през септември с въвеждане на задължителни протоколи.

Според правилата учениците, учителите и непедагогическият персонал, които не са ваксинирани, трябва да правят домашни тестове два пъти в седмицата. Резултатите се въвеждат в специална платформа, която издава на учениците карта. С тази карта те ходят на училище.

В началото на въвеждането на новите изисквания имаше родители, които отказваха децата им да бъдат тествани и да носят маски. Имаше протести пред някои училища и внесени жалби срещу учители и директори.

Прокуратурата трябва да разследва сигнала като в някои случаи може да се стигне до отнемане на родителските права.

В сегашната процедура обаче не се предвижда наказателно преследване за родителите, които спират децата си от училище.

От министерството на образованието планират в сътрудничество с правосъдното министерство да отстранят този пропуск, в резултат на което родителите ще носят наказателна отговорност.

В същото време социологическо проучване показва, че голяма част от гръцките граждани подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация.

Затвор за родители, които не пускат децата си на училище заради Covid-19, предвиждат в Гърция

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции