<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Застраховате...

В Колумбия показаха за пръв път съкровищата на легендарния кораб “Сан Хосе” (видео)

13 Юни 2022
0 4801

В Колумбия показаха за пръв път съкровищата на легендарния кораб “Сан Хосе”. Те бяха разкрити от безпрецедентни подводни видеа.

Застрахователи плащат милиони на жена, лепнала полова инфекция в автомобил

Властите в Колубия показаха за пръв път съкровищата на легендарния кораб "Сан Хосе" (видео)

Оръдия, порцеланови съдове и златни парчета са запазени дълбоко в Карибско море в продължение на 300 години.

Галеонът “Сан Хосе”, за който историците смятат, че носи съкровище, което би струвало милиарди долари в днешни пари, потъва през 1708 г. Корабокрушението става близо до карибското пристанище “Картахена” (Картагена) в Колумбия.

Историята

Той плава от Портобело, Панама, като флагман на съкровищния флот от 14 търговски кораба и три испански военни кораба. Тогава срещабританска ескадра близо до Бару.

Това води до смъртоносна битка. “Сан Хосе” потъва, оставяйки живи само единадесет души от 600-членния му екипаж.

Президентът на Колумбия Иван Дуке обяви в понеделник, че дистанционно управлявано превозно средство е достигнало дълбочина от почти 3100 фута (950 метра). Което позволява нови видеоклипове на останките.

Операторите откриха галеона недокоснат. Ясно се вижда част от носа, покрита с водорасли и миди. Както и остатъците от рамката на корпуса.

Артефактите

Изображенията предлагат най-добрата гледка към съкровището, което е било на борда на “Сан Хосе”. Включително златни слитъци и монети, кални оръдия, направени в Севиля през 1655 г. И непокътнат китайски сервиз за вечеря.

Могат да се видят и порцеланови съдове, керамика и стъклени бутилки.

Археолози от флота и правителството работят, за да установят произхода на плочите въз основа на надписи.

“Благодарение на технологичното оборудване и работата на колумбийския флот успяхме да заснемаме изображения с ниво на прецизност, което никога досега не е виждано.”

Думите са на президента. Той също така спомена, че останките са “съхранени непокътнати и защитени с оглед на бъдещо изваждане”.

Подводната камера бе управлявана от военноморски служители, които също откриха и други близки останки по време на четирите мисии.

Това бяха галеон от колониалната епоха и шхуна, за които се смята, че са от приблизително от периода на войната на Колумбия за независимост от Испания преди около 200 години.

Галеонът “Сан Хосе” е бил собственост на испанската корона, когато е потопен от британския флот близо до Картахена през 1708 г.

Той се връщал от Новия свят към двора на испанския крал Филип V и бил натоварен с най-малко 200 тона злато, сребро и изумруди.

В Колубия показаха за пръв път съкровищата на легендарния кораб “Сан Хосе” (видео)

Източник: Dailymail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции