<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121932" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

В Мариупол се бият за храна. Няма ток, вода и отопление

13 Март 2022
0 3513

Разрушени къщи. Улици и площади, осеяни с развалини, опожарени автомобили – това показват видеозаписи от Мариупол. Вече от няколко дни градът е под тежък обстрел, разказва кметът Бойченко и добавя: „Това е истински геноцид, извършван от руската армия, водена от терориста Путин“. Материал на Дойче веле.

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Запаси от вода само за няколко дни

Сътрудникът на Червения кръст Саша Волков, който се намира в Мариупол, казва, че само майките с деца получават защита в подземните убежища, бензинът за генераторите бил на привършване, също и хранителните продукти, а много от хората били болни поради студа и липсата на отопление. Запасите от питейна вода според Волков са достатъчни за още няколко дни, а след това ще трябва да се преварява вода от реката.

В Мариупол се бият за храна. Няма ток, вода и отопление
Родилната клиника в Мариупол.AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ситуацията в Мариупол междувременно става все по-драматична. По украински данни там се намират около 300 000 души, които няма как да напуснат града. Хуманитарни организации говорят за това, че хората вече се биели помежду си за хранителни продукти, навсякъде имало плячкосвания. В града няма ток, нито вода или отопление – и то при температури под нулата.

Заместник министър-председателката на Украйна Ирина Верешчук отправи драматичен видеоапел към света: „Помогнете на Мариупол! Това е хуманитарна катастрофа. Не можем да доставим на хората нито вода, нито, лекарства или храни, защото градът от дни е под обстрел“.

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна в курорта Анталия (видео и снимки)

Хуманитарни коридори

Русия обяви, че ще отвори хуманитарни коридори за бежанци от Мариупол, Суми, Харков и Чернигов, както и от Киев. През изминалата нощ и тази сутрин отново е имало отделни атаки на руската армия срещу Украйна. Обстрелван е бил и един атомен изследователски реактор в Харков, Източна Украйна. Съоръжението е останало без електрозахранване, а сградата е засегната.

В Мариупол се бият за храна. Няма ток, вода и отопление
Мариупол.AP/Evgeniy Maloletka

В Мариупол се бият за храна. Няма ток, вода и отопление

Източник: Дойче веле

Видео: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции