<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В София едва 2...

Ваксина срещу Covid-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech

22 Септември 2021
0 790

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието “Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер” за 2022 година им ще им бъде връчено за “тяхната визия, издръжливост и последователност при разработването на нов терапевтичен метод въз основа на РНК-технологията”.

Ваксина срещу Covid-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech

Според Тома Бьом, директор на института “Паул Ерлих”, тримата учени са работели в тясно сътрудничество, което в крайна сметка е довело и до успеха.

Нова ваксина за по-малко от година?

Първоначално тримата наградени изследователи са искали да разработят нови методи за терапия на раково болните. “Представете си, че е възможно да назначите индивидуална терапия за всеки болен от рак, вземайки предвид генетичните признаци на съответния вид тумор.

Във Великобритания започват изпитания на кръвен тест, предназначен да открива над 50 вида рак

А сега си представете, че тази индивидуална терапия е репродуктивна, бърза и евтина. “Искаме да революционираме лечението при болните от рак”, разяснява на сайта на BioNTech Угур Шахин. Той и съпругата му Йозлем Тюреджи основават компанията BioNTech със седалище в Майнц през 2008 година.

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

“Този кратък срок е безподобен”, казва по този повод Бьом. Казано по друг начин: BioNTech и нейните основатели успяват да напишат история в медицината.

Малко преди миналата Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават разрешение за приложението на тяхната ваксина в страните от ЕС, която продължава да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV2.

Ваксина срещу Covid-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech

Но разработването на ваксината не спират усилията за напредък в превенцията на рака. Обратното дори – успехът на BioNTech с ваксината срещу Covid-19 осигурява на компанията необходимите финансови средства за продължаване на нейната изследователска дейност.

Три мигрантски истории на успеха

Угур Шахин винаги е подчертавал, че това не е само негов успех, а дело на редица учени. Към тях принадлежи и американската биохимичка от унгарски произход Каталин Карико, която също е сред лауреатите на наградата на “Паул Ерлих”. Като експерт в областта на ДНК и иРНК-технологиите тя участва активно още от самото начало в разработването на ваксината срещу коронавирус. От 2013 година Карико работи за компанията BioNTech. Днес тя е неин вицепрезидент.

Угур Шахин и съпругата му също са с мигрантски корени. Шахин пристига в Германия на 4 години. Заедно с майка си той напуска турския град Искендерун, за да заживеят заедно с баща му в Кьолн. Именно там Шахин завършва училище, а по-късно и медицина. Работи последователно като интернист и онколог в Университетската клиника в Кьолн, в Института за експериментална имунология към Университетската болница в Цюрих, както и в Университетската клиника в Майнц. 

Ваксина срещу Covid-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech
снимка Дойче веле

След това е назначен в Заарландския университет в Хомбург, където през 1992 година среща бъдещата си съпруга Йозлем Тюреджи. Двамата се преместват в Майнц, където през 2002 година Тюреджи защитава докторска титла по молекулярна медицина. 

Шахин, Тюреджи и Карико са лауреати на множество международни награди. Към тях сега се добавя и престижната награда на името на Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер за 2022 година. Тя ще им бъде връчена на 14 март следващата година. Наградата е дотирана със 120 000 евро.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции