<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евробарометъ...

Ваксините за Омикрон ще са достъпни само за вече имунизирани срещу Covid-19

07 Септември 2022
0 127

Вече има две модифицирани ваксини за подварианта на Covid-19 – Омикрон. Те обаче ще бъдат достъпни само за хора, които са вече имунизирани срещу коронавирус. Препаратите са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и могат да бъдат използвани като бустер, но не и като първоначална доза.

От Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отправят препоръки към страните в ЕС да планират процеса за предстоящия есенно-зимен период. В него се очаква още една Covid вълна.

Близо 40% от българите се информират за ваксините срещу Covid от официални източници
iStock

Карантината за Covid-19 е по-кратка от днес (видео)

Около 2300 европейци губят живота си всяка седмица заради Covid-19.

В 90% от случаите тежкоболните са без ваксина.

Актуализираните бивалентни ваксини – Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 се адаптират, за да се осигури оптимална защита срещу постоянно еволюиращия вирус и вариантите му.

“Излагането на имунната система на съвременни версии на вируса, така че тя да научи и разпознае следващите варианти, е от ключово значение за изграждането на по-широк имунен отговор”, обясниха от здравните европейски институции.

Институциите препоръчват новите бустерни дози да бъдат предложени първо на уязвими групи. Това са хора над 60-годишна възраст, хора с отслабен имунитет, страдащи от хронични заболявания и бременни жени.

Лекарите и здравните работници трябва да са сред първите, които могат да се ваксинират.

“Имаме вирус, който се развива бързо и непредсказуемо. За ЕС е важно да разполага с широка гама от ваксини с актуализиран състав, така че държавите членки да имат повече възможности да отговорят на нуждите си при разработването на своите стратегии за ваксинация”, заяви изпълнителният директор на ЕМА Емер Кук.

Ваксините за Омикрон ще са достъпни само за вече имунизирани срещу Covid-19
iStock

Над 1,3 милиона от Covid-19 ваксините у нас са били бракувани

Докато директорът на ECDC д-р Андреа Амон бе категорична, че ваксинационните нива трябва да се вдигнат.

“Остават от съществено значение за увеличаване на ваксинационния обхват сред неваксинираните лица”.

ЕС има сключени договори с производителите на ваксините. Очакват се доставки на няколко милиона дози през септември и октомври. Разпределянето на дозите между страните членки обаче няма да бъде равномерно.

България е с най-ниските нива на ваксинация в ЕС. Едва 30% от населението е ваксинирано. Броят на хората над 60-годишна възраст със завършен ваксинационен курс е близо 756 000, показват данните на Единния информационен портал.

Ваксините за Omicron ще са достъпни само за вече имунизирани срещу Covid-19

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции