<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127227" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво пишат ч...

Василев: Позицията на Радев за военната помощ за Украйна е позорна

27 Април 2022
0 989

“Позицията на президента Радев, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да ѝ помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние, като партия, няма да допуснем”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на пресконференция на „Продължаваме промяната”.

Василев: Позицията на Радев относно военната помощ за Украйна е позорна
Преди това Василев коментира, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром”.

Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

„Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”, каза вицепремиерът.

“У нас има политически и икономически кръгове, които пряко защитават руските интереси”

„ПП е политическа партия, която ще защитата изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. У нас има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават нейните интереси”, заяви от своя страна премиерът Кирил Петков.

По думите му, през последните 3 месеца гръцката връзка е била по-активно строена, отколкото през последната година и половина, а заради спирането на руския газ, страната ни ще преразгледа всички договори, включително тези за транзит.

Василев: Позицията на Радев относно военната помощ за Украйна е позорна
По отношение на конфликта в Украйна, Петков заяви, че взимат ясна позиция.

ПП проведе първия си изпълнителен съвет снощи и решихме, че като партия ще подкрепим военно-теническа помощ за Украйна. Така и ще гласуваме в парламента следващата седмица”, увери министър-председателят.

Той призова да не забравяме, че на украинско пристанище имаме 17 български моряци.

„Всички са се фокусирали върху военната и невоенната помощ. Не можем само ние и Унгария да стоим настрана. Всички останали страни предоставиха помощ, а никоя не е във война”. По думите му, България изпраща оръжия само до страни, които са членове на коалицията, страни членки на ЕС и наши партньори.

Василев: Позицията на президента относно военната помощ за Украйна е позорна

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции