<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почина предс�...

“Вече продадох едната си дъщеря”: глад мъчи хората в Афганистан

12 Януари 2022
0 7217

Бедност и глад мъчи хората в Афганистан. Мнозина са обречени на гладна смърт. Семейства в безизходица продават децата си, пише Дойче веле . “Ако някой реши да вземе дъщеря ми, ще му я дам за 300 долара”, казва един отчаян баща.

Хадия седи на улицата, трепереща от студ, и лъска обувки. Екип на агенция “Ройтерс” я снима как работи. В близък кадър се виждат ръцете ѝ – оцапани в черно от боя за обувки. Преди да дойдат талибаните на власт, Хадия е била учителка, но след като мъжът ѝ, дъщеря ѝ и синът ѝ загубили работа, парите вече не им стигали за храна, затова се наложило тя да чисти обувки по улиците. “Никой в семейството вече не изкарва пари. Има много дни, в които нямаме какво да сложим на масата”, казва тя.

С талибаните всичко е по-лошо

Хадия е изоставила учебниците и моливите, а вместо това размахва четките за обувки. Много учителки в Афганистан са лишени от правото да работят или пък изобщо не получават пари за работата си. Близо 70% от парите за образователната система идваха от чужбина, но това беше преди талибаните да дойдат на власт. Въпреки това и през миналата година повече от половината момичета в страната не са имали завършено начално образование. Този дял сега ще спадне още повече.

Жените съдии в Афганистан търсят спасение от отмъщението на мъже, които са пратили в затвора

"Вече продадох едната си дъщеря": глад мъчи хората в Афганистан

Но тази грижа е по-скоро бял кахър за хората в Афганистан – мнозина изобщо не знаят как да оцелеят през зимата. По преценки на ООН, повече от половината население в страната е застрашено от глад. Суровата зима допълнително утежнява ситуацията. В Бамян, Централен Афганистан, вече от седмици температурите са под нулата. “Зимите стават все по-сурови”, казва Дария, майка на пет деца. Тази година обаче семейството е в още по-трудна ситуация: “Мъжът ми не намира работа, всеки ден ходи на пазара и чака да го наемат, понякога има късмета да пренася чували с ориз или брашно, с което изкарва по 48 афгана на ден, но има и дни, в които не носи вкъщи нито стотинка”, казва тя.

48 афгана са не повече от 50 евроцента. Все още семейството има пред своята барака няколко чувала с въглища за отопление. Парите за тях са взели назаем още преди началото на зимата. “Сега обаче никой повече не би ни дал пари назаем”, казва Сайед, мъжът на Дария, и добавя: “Откакто талибаните са на власт, всичко се промени. Цените растат навсякъде, но няма никаква работа”.

ООН предупреждават, че близо 97% от жителите на страната още през тази година ще се окажат под границата на бедността. Преди талибаните да дойдат на власт над 75% от приходите в афганистанския бюджет идваха от чужбина – от тях се плащаха заплатите на държавните служители в министерствата, на войниците, персонала в болниците, учителите, юристите и др. От средата на август обаче всички тези валутни средства са замразени, а повечето страни се въздържат да оказват помощ на Афганистан. Нито една държава не желае да породи съмнението, че поддържа режим, който иска да създаде ново ислямско емирство.

“Продадох дъщеря си. Нямах друг избор.”

В социалните мрежи се появяват все повече съобщения, че семейства са принудени да продават дъщерите си, за да се спасят от мизерията. “Тази дъщеря вече се наложи да я продам”, казва в едно подобно видео Хамид Абдула, като поставя ръка върху рамото на седемгодишната Хосран. Момиченцето срамежливо отхвърля шала, който прикрива лицето ѝ, а очите ѝ са пълни със сълзи. “Нямах друг избор”, казва бащата. “Жена ми е болна, имаме нужда от лекарства, а нямаме нищо за ядене. И останалите в семейството гладуват. Имам и още една дъщеря, ако някой реши да я вземе, бих я продал за 300 долара, защото съм принуден”.

Смели афганистанки излязоха на протест с искане талибаните да разрешат образование на дъщерите им (видео и снимки)

"Вече продадох едната си дъщеря": глад мъчи хората в Афганистан

Договорените бракове с млади момичета не са необичайни в някои региони на Афганистан. Но в повечето случаи девойките остават при родителите си до 15-ата си година. Сега се вижда, че бащи все по-често договарят бракове за момиченца, които са още деца.

Ашунта Чарлз, директорка на организацията World Vision в Афганистан, апелира към световната общност да дарява повече финансови средства за страната. “С всеки изминал ден ситуацията става все по-лоша, децата страдат от нея най-силно”, предупреждава тя. “Къса ми се сърцето, когато виждам как хората са готови да продават дъщерите си, за да успеят да нахранят останалите членове от семействата си. Трябва спешно да помогнем на хората в Афганистан”, добавя тя.

Малко преди Коледа Съветът за сигурност на ООН реши, че ще размрази определени финансови авоари на Афганистан, за да може страната да предотврати най-лошото – гладната смърт на хиляди хора.

Целта на Обединените нации е да се осигури помощ за над 20 милиона души в Афганистан през тази година. Това е най-големият помощен план, който ООН е приемала досега за една отделна държава.

“Вече продадох едната си дъщеря”: глад мъчи хората в Афганистан

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции