<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95582" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коли карат в ...

Видео показа учителски тормоз над дете със специални потребности в Бургас

02 Август 2021
0 9217

Видео показа учителски тормоз над дете със специални потребности в Бургас, съобщава Майко Мила.

“направо е отвратителна лигла”

“трябва да изляза, защото ще я убия…”

“тя знае какво става, като останем насаме”

“ни майка ти ме стряска, ни баща ти, ни вуйчо ти, ни който и да е”

“трябва да я надумкаме и тогава да седи и да реве цял ден”

“един месец я държá, сега ще останем насаме, още един месец ще я държи”

Това са част от репликите на педагог към ученичка в Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас (ЦСОП-Бургас), твърди анонимен източник. Може да ги видите сами във видео материала по-горе.

Видео показа учителски тормоз над дете със специални потребности в Бургас

Човекът, който изпраща видеото със сигнал към Елисавета Белобрадова, използва медиите като последна надежда за промяна, защото според него досега нито директорът на училището, нито Агенция за закрила на детето, нито ресорните експерти в общината са обърнали сериозно внимание на случая. Провеждана е проверка, която не е открила никакви нередности.

В разговор, който проведохме с директорката на ЦСОП-Бургас – Диана Костова, г-жа Костова заяви, че всичко това е лъжа, че няма никакъв тормоз, че децата са обгрижени чудесно и родителите са изключително доволни от отношението и работата на персонала в Центъра. Г-жа Костова потвърди също така, че е имало проверка, която не е установила нищо нередно.

Какво се вижда в клипа

Това, което се вижда и чува в клипа, се случва в годините и не е инцидент или единичен случай, твърди анонимният източник. Той иска да запази самоличността си в тайна заради заплахите за саморазправа, които се отправят към него. 

Основните реплики са насочени към момиче, което не провежда никаква вербална комуникация с двете жени, част от екипа на ЦСОП-Бургас, както твърди в сигнала си източникът.

След това двете жени започват да говорят и за ученици от предишни випуски, разказвайки през смях история за дете, което кара колело, докато са му връзвали ръцете.

Видео показа учителски тормоз над дете със специални потребности в Бургас
Сигналът

Междувременно в това училище се образоват десетки деца със специални потребности. Огромният процент от тях не могат да говорят. Те няма как да споделят на родителите си какво им се случва през деня. Няма как да го разкажат и при евентуален разпит от компетентни органи, в случай че това се наложи.

Вербалната агресия е само част от всичко, разказва още човекът, подал сигнала. Многократно е ставал свидетел и на физическа агресия. Боят е част от образователната система, казва още той, като подчертава, че не всички учители се държат така с децата, но тези, които го правят, не получават никакво наказание.

Пак агресия в училище: Учителка замеря ученик с кошче за боклук (видео)

В момента ангажимент да инициира проверка след подаден към него сигнал е поел кметът на Бургас Димитър Николов. 

Надяваме се обществената непримиримост по въпроса да даде по-силна мотивация на институциите за по-щателна проверка на случващото се в ЦСОП-Бургас. 

Завършваме с един цитат от сайта на училището, надявайки се някой ден той наистина да значи нещо:

“През дългогодишното си съществуване принципите, на които се подчинява работата в училището, са изцяло отдадени в ползата и името на децата със специални образователни потребности, изцяло съобразени с индивидуалните им възможности и потребности, извършвана от най-добрите специалисти в областта.“

Видео показа учителски тормоз над дете със специални потребности в Бургас

Източник и видео: Майко Мила

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Martin Borisov

    05 Август 2021

    "На колене , На колене" - помниш ли какво става....

Реакции