<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134775" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е "ф...

Виена е най-добрият град за живеене в света. Кои са другите в топ 10?

24 Юни 2022
0 5249

Виена отново е най-добрият град за живеене в света. Но големите победители в тазгодишната класация на британското списание “Икономист” са Франкфурт, Дюселдорф и Хамбург. Ето защо и ето кои са другите в топ 10.

Виена отново е най-добрият град за живеене в света – според класацията на британското списание “Икономист”, цитирана от Дойче веле. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година.

В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих.

Виена е най-добрият град за живеене в света. Кои са другите в топ 10?
iStock

В топ 10 се нареждат още канадските градове Калгари, Ванкувър и Торонто (на 4, 5 и 8 място), на шесто място е Женева, на седмо е Франфурт, а девети е Амстердам.

Десетата позиция си поделят Осака и Мелбърн. На по-предните места в класацията се нареждат и други два германски града – Хамбург (16) и Дюселдорф (22). Именно германските градове са големите победители в тазгодишната класация – те са подобрили позициите си с близо 30 места. 

Европейските градове отново са на върха

В предходната година качеството на живот в най-големите европейски градове бе сериозно повлияно от пандемията и произтичащите от нея ограничения. За разлика от тях, в изолираната от света Нова Зеландия животът си продължи както обикновено, което помогна на Окланд да оглави класацията.

След отмяната на повечето ограничителни мерки, в класацията на “Икономист” градовете в Нова Зеландия, Австралия и Китай се сринаха. Окланд тази година е под номер 34. А европейските градове подобриха позициите си. Сред причините за това е отварянето на магазини, ресторанти и музеи, казва Упасана Дут, която ръководи индекса за качеството на живот.

“Образованието се подобри, децата се върнаха в училище, болниците и здравните системи успяха да си отдъхнат”, допълва още тя. Впрочем, германските градове, които са класирани на високи места в класацията, имат силни резултати в категориите “инфраструктура” и “здравеопазване”, но не и в “образование” и “стабилност”, т.е. сигурност.

Качеството на живот в руските градове се срива

Заради войната, която Русия води срещу Украйна, Киев не е включен в тазгодишната класация. Москва и Санкт Петербург, от друга страна, се сриват заради цензурата и последиците от западните санкции – те са на съответно 96 и 107 място. И други градове страдат от геополитическото си положение – като Варшава и Будапеща. 

Виена е най-добрият град за живеене в света. Кои са другите в топ 10?
iStock

На последно място е раздираният от война Дамаск, в дъното на класацията са също така Триполи в Либия, Лагос в Нигерия, едноименната столица на Алжир и Техеран в Иран. 

Според авторите на проучването последиците от войната в Украйна са най-големият риск за качеството на живот в градовете през следващите месеци. Повишаването на цените на енергията и храните може да предизвика конфликти на някои места. “Дори там, където стабилността не е застрашена, кризата с разходите ще намали инвестициите в инфраструктура, здравеопазване и образование”, предупреждават те.

Виена е най-добрият град за живеене в света. Кои са другите в топ 10?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции