<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156833" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как изглежда...

Винетката за 87 лева ще ни излезе по-скъпо според експерти

25 Декември 2022
0 3476

Винетката за 87 лева ще ни излезе по-скъпо според експерти, цитирани от Капитал.

От Нова година цената на годишните винетки пада с 10 лв. – вместо 97 лв. шофьорите ще плащат 87 лв. Цената на останалите винетки за леките автомобили също ще се намали. За уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична – 13 лв., за месечна – 27 лева, а за тримесечната – 48 лв.

Служебният регионален министър Иван Шишков преди дни каза, че страната има нужда от “най-малко 1200 км магистрали или скоростни пътища на стойност 20 млрд. лв.”. В старата Стратегия за развитието на пътната инфраструктура 2015 – 2020 г. пишеше, че за привеждане на пътната инфраструктура в добро състояние (каквото и да значи това) са нужни над 22.3 млрд. лв. Има редица големи проекти, за които още няма пари. Сред тях: тунел под Петрохан, магистрала “Черно море”, а и съществуващата пътна мрежа трябва да се закърпи.

Приходите от винетки и тол такси за 2021 г. бяха близо 430 млн. лв.

Приходите от пътни такси към края на ноември 2022 г. за годината са близо 511 млн. лева. Приблизително 268 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол около 243 млн. лева.

За 2023 г. шефът на тол управлението Георги Темелков предвижда приход около 770 – 820 млн. лв.

На фона на това цените на строителството се увеличават заради поскъпването на материалите и разходите за труд. Държавата плаща и 28 млн. лв. на година на австрийска компания да поддържа тол системата.

Винетката за 87 лева ще ни излезе по-скъпо според експерти

Мъж отказа да плаща винетка заради дупки по пътищата (видео)

Ако искаме пътищата да нямат дупки, да са почистени, с нормална маркировка, знаци и мантинели, трябва да се харчат пари. Те обаче трябва да се харчат умно и без корупция.

Според Шишков гражданите с леките си автомобили не бива да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа. Увеличаването на тол таксите в този момент означава да бъде наказано цялото общество с по-висока инфлация през цените на транспортните услуги. Реално намалението на винетките се прави, за да се постигне увеличение на дела, който плащат камионите и автобусите. Именно такъв бе замисълът на системата преди десетилетие. Същевременно тол таксите за тежкотоварни автомобили ще се увеличат най-рано в средата на 2023 г. Но с наближаването на нови парламентарни избори и това може да се отложи.

Истинската революция ще е не да се намаляват пътните такси, а да не се краде от строителството и поддръжката на пътища и се заложи на качеството. Това е единственият начин да караме по безопасни магистрали, да се движим бързо и спокойно из страната.

Винетката за 87 лева ще ни излезе по-скъпо според експерти

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции