<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извънредно п...

Вирусолог: Подвариантите на Омикрон са по-заразни (видео)

07 Февруари 2022
0 306

Вирусологът проф. Радостина Александрова: Подвариантите на Омикрон са по-заразни.

„Вирусът е доста активен. Не само, че се появи Омикрон, но има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат и се разпространява доста по-лесно. По данни на British Medical Journal, той се предава до 30% по-лесно от класическия Омикрон”, заяви проф. Александрова.

Проф. Александрова: Тежките случаи на Covid-19 при децата не са се увеличили (видео)

Вирусолог: Подвариантите на Омикрон са по-заразни

„Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Кога точно обаче ще свърши, предстои да видим. Трябва да знаем, че вирусът си остава с нас. Вече имаме опит – две години по-късно, с 10 милиарда поставени дози ваксини, с милиони преболедували – очевидно е, че хората имат някаква базова защита. Така че, дори да се срещаме с вируса, да не се стига до такива драматични последици като в началото на пандемията”, посочи вирусологът.

Проф. Александрова: Няма проблем с безопасността на “AstraZeneca” при по-възрастните, а с ефективността ѝ (видео)

Според данни на СЗО, Омикрон е обявен за доминиращ вариант.

„От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя.

Вирусолог: Подвариантите на Омикрон са по-заразни (видео)

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции