<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144093" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Маги Халвадж...

Вижте какви са спомените от посещенията на Чарлз III у нас (видео)

12 Септември 2022
0 104

Кралят на Великобритания Чарлз III два пъти е посещавал България. На 14 март 2003 г., тогава все още принц, той идва на визита в морската ни столица Варна. Това предизвиква огромен интерес в местната общност.

“Беше посрещнат от кмета, областния управител и посланика ни във Великобритания. Имаше изключителни мерки за сигурност. Принцът посети Дома за безпризорни деца. Той прояви интерес да разговаря с децата, които изработваха къщички за птици и каза на едно от момченцата, че това е много интересно и когато той излиза в парка на двореца е много тихо и няма птици. На близките покриви имаше снайперисти, а времето беше лошо”, разказва пред NOVA кореспондентът на БНР Даниела Стайнова.

Според нея лимузината на принца спира в калта на чифлика Чукурово. Посрещат го с хляб и сол.

Първо обръщение на краля на Великобритания Чарлз III към нацията (видео)

Вижте какви са спомените от посещенията на Чарлз III у нас (видео)
скрийншот

Мария Конакчиева от Френския културен институт от своя страна също има спомени от посещението на принц Чарлз през 1998 г. Тя разказва, че той пожелава да се поклони пред останките на негова роднина в Пловдив – княгиня Мария Луиза.

“Той винаги имаше по-различно мнение от майка си. Сега обаче ще се промени. Чарлз е човек с трудно детство, единствен завършва Кеймбридж и то с отличие, но е искал да става актьор. Може би сега ще изиграе ролята на живота си, никога не би абдикирал. Майка му не оставяше пространство за него. Сега той ще трябва да се наложи. Първите му сблъсъци ще бъдат с премиера Лиз Тръс”, разкрива тя. 

По думите ѝ това, че премиерът придружава Чарлз на посещенията му, е било немислимо при Елизабет II. “Общността на нациите може да претърпи промени, Австралия отдавна иска да излезе”, смята Конакчиева.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции