<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160829" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха с...

Вижте какво показа “Часовникът на Страшния съд” (видео)

24 Януари 2023
0 141

Вижте какво показа “Часовникът на Страшния съд”.

Човечеството е опасно близко до унищожителна катастрофа, както никога досега от ядрената бомбардировка на Хирошима. Това заяви екипът учени и анализатори, стоящи зад Бюлетина на ядрените учени. Това е организация, която от десетилетия всяка година настройва “Часовника на Страшния съд”, пише в. Дневник.

Създаден е през 1947 г. от група атомни учени, включително Алберт Айнщайн, който е работил по проекта “Манхатън” за създаване на първите в света ядрени оръжия по време на Втората световна война.

Чрез разположението на стрелките на символичния часовник се илюстрира колко близо е светът до своя край. Полунощ бележи теоретичната точка на унищожението. Стрелките се преместват по-близо или по-далеч от полунощ въз основа на анализа на учените за екзистенциални заплахи в определен момент.

През 1991 година в края на студената война и разпадането на СССР часовникът бе 17 минути преди полунощ с най-оптимистичната оценка в десетилетната история на този екип. От 2020 г. обаче стрелките са на минута и половина от настъпването на Съдния ден.

Във вторник часовникът бе настроен 90 секунди преди полунощ.

Новата оценка представи Рейчъл Бронсън, ръководител на Бюлетина.

Учени пресметнаха, че сме по-близо до края на света отвсякога

Учените обявиха, че Владимир Путин и неговият режим са основните виновници за драматичната промяна. Русия дори отказва да обсъжда подновяване преговорите по последното международно споразумение за контрол над ядрените оръжия, изтичащо през 2027 г.

Войната на Русия срещу Украйна започна месец след обявяването на последната оценка. Скоро след това от Бюлетина направиха специално изявление с призив всички да осъдят тази престъпна авантюра на Владимир Путин.

Ако Русия победи в Украйна, това ще стимулира други неядрени държави да се въоръжат с най-унищожителните оръжия в света, за да не изпадат в ситуацията на украинците, допълват от екипа.

Вижте какво показа “Часовникът на Страшния съд” (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции