<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наводнения, Б...

Вижте колко бързо се движат самолетите в действителност (видео)

08 Септември 2023
0 549

Вижте колко бързо се движат самолетите в действителност. Очевидно самолетите летят бързо. Но тъй като те обикновено са много далеч, не винаги е толкова ясно колко бързо всъщност се движат, когато са във въздуха.

Но заснето видео показва реалната скорост и колко бързо всъщност се движи пътнически самолет, когато не го гледаме от толкова голямо разстояние.

Вижте колко бързо се движат самолетите в действителност (видео)

Всъщност има име за ефекта, който ни кара да се чувстваме така, сякаш самолетите не летят толкова бързо, когато очевидно е така. Нарича се Motion Parallax и се основава на това колко бързо се движи обект през нашето зрително поле.

Това видео обаче заобикаля Motion Parallax и показва колко бързи са самолетите в действителност, пише LADbible.

Всъщност Boeing 737, който се вижда във видеото, има скорост от ~877 км в час. Нищо чудно, че профучава толкова бързо.

Интересно е, че от гледна точка на въздухоплаването това дори не е толкова бързо. Да, бързо е, но има много видове самолети, способни да развиват и по-високи скорости.

Скоростта на свръхзвуковия пътнически самолет Concorde например е малко над ~2 157 км в час, което му позволяваше да пресича Атлантика за рекордно време.

Спиращо дъха видео показва как самолети кацат на сантиметри от плажуващи туристи (видео)

Вижте колко бързо се движат самолетите в действителност (видео)
Снимка: iStock

Но дори и това бледнее в сравнение с най-бързия самолет, произвеждан някога – Lockheed Martin SR-71 Blackbird. Първоначално проектиран и произведен през 60-те години на миналия век, SR-71 е предназначен за използване като разузнавателен самолет на големи височини.

Той е оборудван със стелт технология, но също така е толкова бърз, че всъщност може да изпревари ракети земя-въздух. Измерената му максимална скорост е ~3 540 км в час.

Това са наистина удивителни скорости. Спрямо тези самолети можем да сравним Boeing 737 с охлюв. Въпреки това скоростта му е много висока, съдейки от видеото.

Boeing 737 се движи толкова бързо, че дори изглежда нереално.

Вижте колко бързо се движат самолетите в действителност (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции