<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови снимки п...

Вижте колко разходи за здраве са причинили въглищните централи у нас за 5 години

12 Януари 2023
0 86

Вижте колко разходи за здраве са причинили въглищните централи у нас за 5 години.

11.8 млрд. евро са икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България. Данните са от проучване на “Грийнпийс” – България. Докладът обхваща периода преди войната в Украйна и двете години на ковид кризата, когато индустрията намали значително производството си заради пониженото търсене и влошеното си икономическо състояние.

Уточнява се, че тези разходи не са изчислени в цената на произведената енергия и се поемат изцяло от обществото. Те следва да бъдат част от всяка дискусия за бъдещето на енергийната система.

Вижте колко разходи за здраве са причинили въглищните централи у нас за 5 години
Снимка: iStock

Хронични респираторни заболявания, хоспитализации и влошаване на симптомите на астма са само част от здравни последици заради замърсяването на въздуха. Те водят до повишени разходи за здравеопазване и спад на икономическата производителност. Такива са част от констатациите на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

„Дишането на мръсен въздух засяга буквално всяка част от човешкото тяло, както сочат все повече научни доказателства“, се посочва в изследването, направено по поръчка на “Грийнпийс” – България.

Как се живее в сянката на черния пушек

Емисиите на замърсители на въздуха от въглищни централи в България са отговорни за:

3160 смъртни случая за периода 2016 – 2020 г. Това включва смъртните случаи, приписани на излагането на ФПЧ2.5, озон, азотен диоксид и живак;

780 000 загубени работни дни;

1810 приема в болница по сърдечносъдови и респираторни причини;

7850 случая на остър бронхит у деца;

2060 загубени точки от коефициента за интелигентност поради излагане на живак на бебета в утробата;

1550 нови случая на хроничен бронхит у пълнолетни;

76 800 дни със симптоми на астма при астматични деца.

Вижте колко разходи за здраве са причинили въглищните централи у нас за 5 години
Снимка: iStock

България е сред най-зависимите от въглища държави за производството на ток в Европейския съюз. Пред нас са само Полша и Чехия. Страната ни е и с едно от най-високите нива на замърсяване с прахови частици, се припомня в доклада.

Проучването обхваща държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, другите две големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн, собственост на американски компании, както и свързваните с бизнесмена Христо Ковачки “Брикел”, “Бобов дол”, “Русе”, “Република” и “Сливен”.

На този фон Народното събрание задължи служебното правителство да промени частта за енергетиката от Плана за възстановяване и устойчивост и да отпадне поетият от България ангажимент за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г.

А някои от дружествата в този сектор дори избягват да си платят данъците Към края на 2020 година се дължат 330 млн. лева по данни на НАП.

Вижте колко разходи за здраве са причинили въглищните централи у нас за 5 години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции