<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115659" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роберта Мецо...

Внимание, отрова! Забраняват използването на хранителната добавка Е171

19 Януари 2022
0 570

Забраняват използването на хранителната добавка Е171.

Върху опаковките на храните фигурира като добавка Е171, но се съдържа още в много козметични продукти, в медикаменти, дори в пътната настилка: титановият двуокис е навсякъде около нас. Но може да е канцерогенен, информират DW.

Загрижена майка държала храна от “Макдоналдс” две години, за да докаже, че не се разваля (видео)

Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите: когато към сладкишите, десертите, готовите супи, печивата и сосовете се добави E171 – всички те изглеждат по-блестящи, по-пресни и хрупкави.

Внимание, отрова! Забраняват използването на хранителната добавка Е171
Pexels

Индустрията се възползва от силната яркост и добрите покривни качества на белия пигмент, който се среща и в множество козметични продукти, като например паста за зъби, където се крие под обозначението CI77891. Намираме го и в редица медикаменти, слънцезащитни кремове, лепила и гумени изделия, в лакове и бои, дори в бетона и хартията.

Насекоми бяха одобрени за безопасна храна в Европа (видео)

Производството на титанов двуокис е огромен бизнес – световното производство е между 4 и 5 милиона тона, от които само в Европа се произвеждат малко повече от един милион тона. Хранително-вкусовата промишленост на европейския пазар ще трябва обаче да се откаже изцяло от тази добавка, защото след дългогодишни преговори Еврокомисията забрани в средата на януари 2022 храните в ЕС да съдържат титанов двуокис – поради евентуалното му канцерогенно действие.

Внимание, отрова! Забраняват използването на хранителната добавка Е171
Pexels

Франция забрани употребата на тази съставка в храните още през 2020-а. В резултат на това редица производители на храни предвидливо се отказаха да ползват оспорваната добавка –  отчасти или изцяло.

Предложението на ЕК за забрана на съставката беше внесено още през пролетта на 2021 въз основа на преработена препоръка на Европейската служба за сигурност на храните (EFSA). А в средите на EFSA преобладаваха съмненията относно сигурността на Е171. В крайна сметка не бяха представени окончателни заключения за токсичния характер на съставката, но същевременно не бе изключена и възможността тя да има отрицателно влияние върху човешкия наследствен материал или да предизвиква рак. Съмненията, следователно, не бяха напълно разсеяни, поради което от EFSA препоръчаха отказ от използването на титанов двуокис в храните.

Внимание, отрова! Забраняват използването на хранителната добавка Е171
Pexels
Колко опасен наистина е Е171?

От години съществуват съмнения, че титановият двуокис може да е канцерогенен. През 2017 френски учени доказаха с опитни мишки, че редовното поемане на E171 вреди на имунната система и предизвиква възпаления на червата. В тези опити бе доказано, че титановият двуокис преминава чревната бариера и постъпва като наночастица в кръвта. Неясно остава само дали той може да премине и през кръвно-мозъчната бариера. Тя е пропусклива за хранителни вещества, но не и за повечето вредни субстанции или патогенни организма. Кръвно-мозъчната бариера служи за защита на мозъка.

Захарта има изключително вреден ефект върху съня ни

Докато европейските институции за сигурност на храните изпитват силни съмнения относно вредното въздействие на титановия двуокис, най-важните производители на тази субстанция в Европа защитават точно противоположното мнение. Те твърдят, че позицията на EFSA се основава на нереалистични предположения, а използваните в тестовете материали нямали представителен характер.

Внимание, отрова! Забраняват използването на хранителната добавка Е171
Wikipedia
Опасност при вдишване на частици

Обявената от Еврокомисията забрана на титановия двуокис ще влезе в сила след половин година, но се отнася само да хранителните продукти. В останалите той ще може да се влага и занапред. Само че широкоизползваният омекотител навярно създава рискове за здравето не само в храните.

През 2017 комисията за оценка на риска в Европейската служба за химическите субстанции ECHA например окачестви титановия двуокис като „предполагаемо канцерогенен при вдишване“. Това се случва например при пръскането с лакове и бои, съдържащи титанов двуокис, или при използването на слънцепредпазни спрейове. В строителство на пътища субстанцията се използва например под формата на зрънца, които се влагат в бетоновата настилка. Целта е под въздействието на слънчевата светлина титановият двуокис да превръща азотния двуокис във водоразтворим нитрат, който после се отмива от дъжда. Това намалява вредните вещества във въздуха. Досега така и не е окончателно установено дали вдишването на титанов двуокис е канцерогенно или не. Мненията по въпроса остават диаметрално противоположни.

Хранителен магазин в САЩ изхвърли продукти на стойност $35 000, след като жена умишлено се изкашля върху тях

Забрана не само при храните?

Химическата индустрия се опасява, че Еврокомисията може да разшири забраната за използване на титанов двуокис и за продукти извън хранително-вкусовата промишленост. Забраната на E171 в храните във всеки случай няма да сложи точка на ожесточените спорове по темата.

Източник: DW

Внимание, отрова! Забраняват използването на хранителната добавка Е171

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции