<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131956" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Байдън описа ...

Войната в Украйна е виновна за съсипаната реколта

02 Юни 2022
0 736

Войната в Украйна е виновна за съсипаната реколта, пише Дневник.

Земеделци в страната през последните дни протестират. Те искат оставките на земеделския министър Иван Иванов и на шефа на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Николай Каварджиклиев. Причината – зачестилите забрани за стрелба с противоградни ракети заради многократно увеличилите се самолети в българското въздушно пространство във връзка с войната в Украйна. Това оставя земеделската реколта без защита.

“В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени”. Това увери в сряда (1 юни) министърът на земеделието Иван Иванов във връзка с падналата във вторник градушка в Садово. По думите на министъра ДФЗ разполагал през 2022 г. с 5 млн. лв. С тях да обезщетява за пропаднала продукция заради неблагоприятни климатични явления.

Според Иванов земеделското министерство имало методика за обезщетяване на земеделски стопани със 100% пропаднали площи. На базата на протоколите щял да се разработи механизъм да се обезщетят и стопаните, които са претърпели щети в по-малък размер. “Когато има доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите. Това се случва по методика, която работи от години”, каза Иванов.

Ако се съди по протестите на земеделските производители, най-пострадала е реколтата в Пловдивска област.

Там през август 2021 г. падна тежка градушка, съсипвайки на места практически цялата продукция. Местните земеделски стопани твърдят, че повече от 270 дни след градушката не са получили и стотинка обезщетение от държавата.

Земеделецът Красимир Кумчев, подкрепен от негови колеги в Пловдивско, изрази недоволство от публикувано на 18 май на сайта на ДФЗ уведомление кога и как ще бъдат обезщетени земеделците в Пловдивско заради градушката през лятото на миналата година. “Алогични неща са изписани там”, отправи критика Кумчев по отношение на помощта de minimis за пропаднали площи под 100%.

Кумчев е писал писмо до земеделското министерство с предложение в онези области, в които има изградени ракетни площадки, от които да се изстрелват ракети срещу градоносните облаци. Където се знае, че има и ще има трафик на самолети, държавата да поеме 100% от застрахователната премия, която земеделските стопани дължат на застрахователите.

“Мисля, че в рамките на около 15-20 млн. лв. могат да се покрият около 200-250 хил. декара площи. Това е добре. Много хора смятат, че ние винаги дърпаме черджето едва ли не само към себе си. Предлагам да се уведомят земеделските производители, че тези, които не застраховат продукцията си, при положение че държавата ще им поеме 100% от разходите по застраховката, ако се случи градушка, няма да получат обезщетение. Аз мисля, че това е справедливото”, коментира Кумчев.

По думите му 500 лв. на декар обезщетение, което в момента осигурява държавата, покрива малка част от разходите на земеделските производители. Това е нещото, което кара земеделските производители да не проявяват голям интерес към този вид застраховане.

В сряда експерти от Министерството на земеделието се срещнаха със земеделци от Садово. Те разясниха на място действията, които трябва да предприемат стопаните, за да получат обезщетения за падналата във вторник следобед градушка. Тя е унищожила между 70 и 80 процента от реколтата им.

Николай Маринов е директор на дирекция “Земеделие и регионална политика” в МЗ. Той призова производителите да излъчат свои представители. Те да се включат в комисиите за създаване на досиета на засегнатите имоти, заедно с експертите от областната дирекция “Земеделие”. Маринов е уверил земеделците, че във всяко едно засегнато от градушката населено място ще има представител на земеделското министерство. Именно той ще има задачата да приема заявленията.

Експертите на МЗ са припомнили, че размерът на обезщетението за поразени площи се определя с решение на ДФЗ, след като се съберат данни за пропадналите от неблагоприятни метеорологични събития площи в цялата страна на базата на технологични карти, създадени от Системата за агропазарна информация (САПИ). Ако площите не са застраховани, размерът на подпомагането се намалява с 50%.
Войната в Украйна е виновна за съсипаната реколта

Градушка съсипа реколтата в най-плодородната земя на България заради военно учение?

Междувременно пред Би Ти Ви председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров настоя Комисията за финансов надзор (КФН) да работи по-активно по темата с градушките, защото някои от земеделските производители имат застраховки, но не били обезщетявани при градушки и затова регулаторът на застрахователния сектор трябва да изпълнява задълженията си в защита на обществото.

Всяка година държавата определя бюджет, за да поеме до 65% от стойността на застраховките на земеделска продукция за съответната стопанска година, като за тази година за целта са предвидени 3,5 млн. лв. Земеделските производители имат право и на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство, с годишен бюджет от 100 млн. лв.

Вчера земеделците от Садово излязоха на протест. Причината е наложена забрана вчера за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащ самолет.

Те блокираха с жива верига движението по пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция, съобщи “Нова телевизия”. Земеделските производители в Садово настояха, че това е била основната причина за унищожителната градушка, която съсипа реколтата им във вторник следобед. Те очакват помощ от държавата, като уточняват, че проблемите са ежегодни. Производителите поискаха оставките на земеделския министър и на шефа на ДФЗ.

Никола Ковачев е директор на Регионалната дирекция за борба с градушките в Поповица. Той посочи, че забраната за изстрелване на противоградни ракети в района е продължила 20 минути. Тя е дошла от Централния пункт за управление на въздушното движение. След миналогодишните проблеми с опазването на реколтата в Пловдивско, схемата за действие между Ръководство въздушно движение (РВД) в Пловдив и Агенцията за борба с градушките е оптимизирана с по-кратко време за даване на разрешение за стрелба.

“Това е 20 минути преди началото. В това време ние съответно сме длъжни 5 минути преди да изтече това време, да освободим съответното въздушно пространство от въздухоплавателни средства. Това са времената, които ние успяхме да минимизираме, но не можем да паднем и под определено време, тъй като има технологично време”, обясни Иван Дяксов, който е зам.-директор на РВД – Пловдив.

От Изпълнителната агенция за борба с градушките излязоха преди дни с позиция по темата. Според тях “при наблюдение в районите на ракетните площадки на нерегламентирани полети на делтаплани, дронове, малки самолети и военни хеликоптери, за които няма предварителни данни. В този случай стрелбата се прекратява незабавно и се докладва в Център за контрол и изпълнение на въздушното пространство”.

Войната в Украйна е виновна за съсипаната реколта. Точка. Точка. Запетая. Минус. Минус. Закривая.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции