<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120436" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите п...

Войната в Украйна вече се отразява върху българската икономика

26 Февруари 2022
0 2073

Военният конфликт в Украйна вече се отразява върху българската икономика, пише bTV. Предприятията, които изнасят и за Русия, и за Украйна не знаят нито какво ще се случва с доставките им, нито дали ще си получат парите.

Около 20% от продукцията на едно от предприятията се насочва към Русия, Украйна и Беларус.

„Имаме блокирани камиони на границата между Румъния и Украйна и в момента изчакваме някакво политическо решение да бъдат освободени камионите и да бъдат върнати в България. Очаквам плащане в днешния ден.

Владимир Путин призова за военен преврат в Украйна

На този етап имам потвърждение от руските контрагенти, че ще стане, но какво ще се случи в близките няколко дни – нямаме информация“. Това заяви прокуристът Росен Димитров.

Войната в Украйна вече се отразява върху българската икономика

Бизнес партньорите от Украйна не знаят дали въобще ще продължат да работят, за да използват акумулаторните батерии, които са поръчани и изработени. „Контрагентите в Украйна са в Харков. В момента нямат никаква информация какво се случва. В бомбоубежище са и контакт ще имаме минимум след 2-3 дни“, допълни Росен Димитров.

Цените на природния газ

На фона на всичко това в завода са притеснени и от ефекта, който кризата ще има върху цените на природния газ. През последните дни стойностите на синьото гориво на нидерландската борса от която зависят цените у нас, се повишиха с около 70%. Днес се поуспокоиха.

Не е ясно обаче дали заявеното от “Булгаргаз” поевтиняване за началото на март ще се случи. „Въпреки понижението, днес вероятно цената на природния газ за България ще се повиши от март месец. Ако се стигне до разрастване на конфликта и физическо прекъсване на доставките, военни действия и компрометиране на транзитната инфраструктура, то тогава ще видим ръст на цените какъвто дори и не сме сънували“, коментира енергийният експерт Мартин Владимиров.

Войната в Украйна вече се отразява върху българската икономика
графика: бтв

Съветът на експертите е правителството още днес да изготви “план Б”. Да сключим общо споразумение с Гърция, Турция и Румъния за алтернативни доставки на газ. Те обаче са ограничени и е много важно кой пръв ще се добере до тях.

Войната вече се отразява върху българската икономика

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции