<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126390" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Снаряд падна ...

Все повече руски войници отказват да се бият в Украйна

19 Април 2022
0 2535

Все повече руски войници отказват да се бият в Украйна, пише Свободна Европа.

В последните седмици руската армия започна прегрупиране в Украйна, а хиляди войници бяха временно върнати в Русия. Сега много от тях отказват да се върнат на фронта, което създава сериозни проблеми на Кремъл

Синът на Елена Павел е един от стотиците хиляди руски войници, които бяха мобилизирани да се бият в Украйна. Преди това той служи в Амурска област в далечния североизток на Русия. След 24 февруари неговото поделение бързо се оказва част от бойните действия и той прекарва на фронта 40 дни. По-късно е върнат в Русия като част от прегрупирането на руските войски.

Преди няколко дни Елена е събудена от телефонно позвъняване. На телефона се оказва командирът на Павел, който казва, че младият войник се издирва, тъй като е трябвало да се качи на влак към Украйна, но не се е явил. Още петима души от поделението на Павел се оказват в същата ситуация.

„Ако не иска да се върне трябва ли да го принуждавам? Какво да му кажа – „хващай пушката и върви“? Тези, които не са били там, нямат никакво право да съдят тези, които са били“, казва Елена.

Павел е част от значителна група от професионални войници, чиито точен брой не е ясен. Те или не искат да се бият в Украйна, или вече са е били, но не искат да се върнат.

Системният отказ да се биеш в Украйна

Данните за отказващите да се бият руски войници не са просто слухове.

Според адвоката и основател на неправителствената организация Агора Павел Чиков, повече от 1000 военни от поне 7 области отказват да отидат в Украйна.

Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team, която се занимава с анализ на данни от отворени източници за руската армия, каза пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че реалният брой на отказите може да е по-голям. По думите му тези откази нанасят сериозни щети върху опитите на Русия да се прегрупира и да поднови атаката си в Украйна.

„Отказите стават систематични. Такива войници могат да бъдат открити във всеки взвод, който се връща от Украйна. По нашите изчисления между 20 и 40 % от войниците с договори, които се върнаха от Украйна, сега отказват да се върнат на фронта“, казва Левиев.

По думите му по-голямата част от тези войници не са дезертьори, но подлежат на съдебни санкции за отказа си да изпълняват заповеди. За да бъдат осъдени е необходимо прокурорите да докажат, че заповедите им са били законни и отказът им да се подчинят е нанесъл „значителни вреди“ на армията.

„От случите, които разгледахме, се вижда, че прокурорите са ги заплашвали, а заедно с това са се задействали и военни прокурори. Досега обаче няма официално повдигнати обвинения, според това, което сме видели“, каза още Левиев.

Все повече руски войници отказват да се бият в Украйна

Въпрос на време е Русия да фалира, обяви фон дер Лайен

Когато „специална военна операция“ се окаже пречка

От началото на войната Русия подчертава, че случващото се в Украйна не е война, а „специална военна операция“. Това работи за пропагандата на Кремъл и за действията ѝ на международната политическа сцена. Според руски правозащитници, отказът на Кремъл да нарече случващото се война, както и отказът за обявяване на военно положение, може да даде защита на руските войници срещу най-тежките последици от отказа да се бият.

„Гражданите имат право да отказват да се бият в чужда война и да убиват хора. Имат право да не участват в „специална военна операция“. По дефиниция само специалните сили, подготвени за такива операции, се изпращат на тях“, казва Михаил Беняш от Агора.

Все по-голям брой войници са освобождавани от военна служба заради отказа си да се бият в Украйна. Според адвоката Максим Гребенюк в последните седмици въпросът, който най-често получава, е „какви са последствията от отказа на войник да се бие в Украйна“.

В канала си в Инстаграм той публикува и снимка на печат, който е поставен в документите на войник от 136-та бригада, отказал да се бие.

„Склонен към предателство, лъжи и измами“, се чете на печата. В текста е записано още и „отказал да участва в „специалната военна операция на териториите на ЛНР, ДНР и Украйна“.

Гребенюк казва, че този войник твърди, че седем месеца се е бил в Сирия, след което му е дадена „почивка и отпуск за възстановяване“. Почивката е отменена заради заповедта да отиде в Украйна.

Леонид Волков, който е част от екипа на Алексей Навални, написа в Туитър, че фактът, че е направен специален печат, означава, че проблемът е масов.

Самият печат може да затрудни сериозно всеки войник в търсенето на работа или търсенето на по-висока степен на образование.

Русия твърди, че „специалната военна операция“ върви по план. Според разузнаванията на западни страни руснаците имат сериозни проблеми с доставките, комуникациите и подготовката си. Кремъл твърди, че досега са убити 1351 войници, но според много други източници бройката е значително по-голяма. Украинската армия твърди, че убитите руски войници са над 18 000.

Според Беняш отказите ще нараснат значително, след като стане по-ясно какъв е броят на загиналите.

„Такава позиция ще започне да се приема и разбира в обществото. Настроението сред хората се променя. Преди войниците вземаха сами тези решения на собствен риск. Сега хората могат да видят повече примери, както и какви са последствията. Тези хора не са разстрелвани, не се изправят пред трибунали, не ги изпращат в затвора“, каза още Беняш.

Все повече руски войници отказват да се бият в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции