<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114655" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Софийският а...

Всяка четвърта фирма у нас затваря, ако токът остане скъп

12 Януари 2022
0 504

Всяка четвърта фирма у нас затваря, ако токът остане скъп, съобщава bTV.

Това се посочва в експресно анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палатa. Анкетата е проведена в периода 4-6 януари.

Всяка четвърта фирма у нас затваря, ако токът остане скъп

Хотели и ресторанти са пред фалити заради високите цени на тока (видео)

41% от от фирмите посочват, че ако кризата продължи прекалено дълго ще се наложи да съкратят част от персонала.

Около 63%  от анкетираните дружества посочват, че не могат да увеличат заплатите на работниците на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на ел. енергия.

Проучването показа, че няма фирми които да са подготвени да се справят със собствени сили. Причината са високите цени на енергиините носители. 

Пренебрежимо нисък дял ( едва 1%) от фирмите са реализирали прогрес в тези условия. Тези, които гледат позитивно, поради това, че са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди (3% от анкетираните).

74 %  от отговорилите смятат, че не могат да планират цените на предлаганите стоки и услуги от тях. Това е заради динамиката в цените на електроенергията, която в края на 2021г. достигна пикови равнища на пазара „Ден напред“ до нива от 824.55 лв./ MWh. 

В проучването една трета от компаниите(34%) посочват, че заради това пропускат поръчки. Те изпълняват само вече поетите ангажименти, защото динамиката не позволява нормално планиране.

76% от предприемачите считат, че е необходимо компенсацията да бъде съобразно предложенията на национално представителните работодателски организации, а именно без ограничен таван от 30% на компенсацията.

По този начин мярката ще окаже сериозен ефект върху фирмите и небитовите потребители. Ще има стопиращ ефект върху динамичния ръст в цените на стоките и услугите и ще окаже сериозен позитивен ефект върху икономическата среда. Едва 5% от бизнеса определя предложения механизъм за компенсация за достатъчен.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции