<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Серина Уилям...

Възможна е цена от 5 лв. за литър гориво, твърди икономист

22 Април 2022
0 1830

Възможна е цена от 5 лв. за литър гориво, твърди икономист.

Валери Божинов: Аз съм сърбин, чувствам се сърбин (видео)

Възможна е цена от 5 лв. за литър гориво, твърди икономист
Gas station attendant at work

Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа спрямо стандарта на живот. Това сочи германско проучване. В Турция горивото остава най-евтино. Там то е 2,34 лева за литър бензин и 2,64 за литър дизел.

Сравнение

Гърция пък държи рекорда за най-скъпо гориво на Балканите. Там бензинът надхвърля 4 лева за литър. Дизелът е 3,52 лв.

Според икономиста Михаил Кръстев цените зависят от веригите на доставки на гориво. А и от начина им на набавяне. Затова цените са еднакви в голяма част от страната заради липсата на диверсификация.

“Данъчните ставки и конкуренцията предопределят различните цени в Гърция. България е с едни от най-ниските цени на горивата. 4 лева за литър гориво е напълно възможно и у нас. 5 лева също.

Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената.”

Той допълва, че това би било възможно, ако бъде въведена забрана за руски петрол и газ. Тогава цените за барел ще достигнат 180 долара – 70% ръст от настоящата цена.

По думите му в заложените от ЕС планове като Зелената сделка са предвидени различни акцизи и облагане в горивата на дребно, които дори без пандемията щяха да повишат цената на горивата. 

Възможна е цена от 5 лв. за литър гориво, твърди икономист

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции