<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167239" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сагата с меди...

Взимаме два хеликоптера за Спешна помощ на лизинг (видео)

28 Февруари 2023
0 99

Взимаме два хеликоптера за Спешна помощ на лизинг. Това стана ясно от брифинг на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Взимаме два хеликоптера за Спешна помощ на лизинг (видео)
БулФото

„На този етап, като най-подходящи бази разчитаме да бъдат във Военновъздушното училище в Долна Митрополия, Плевен. А другата в района на летище „Враждебна“ в София. А на по-късен етап след подписване на договора между Министерство на здравеопазването и „Леонардо“ ще бъдат освободени финансови средства и за останалите бази“, каза ген. Златко Златев, директор на Държавния авиационен оператор.

Сагата с медицинските хеликоптери продължава

Министър Меджидиев посочи, че първоначално ще бъдат нужни 10 екипа – по пет за двете бази. Те ще се състоят от лекар и медицинска сестра – анестезиолози и реаниматори.

България ще чака години наред доставка на медицински хеликоптери

„В следващата седмица ще започне подбор на медици, които трябва да минат първо през катедра „Авационна медицина“ на Военномедицински институт и след това да проведат тримесечен курс на обучение“, каза служебният министър на здравеопазването.

Закриват дружеството за медицински хелокоптери

Направена е обиколка на лечебните заведения в страната за установяване местата и болниците, които могат да покрият услугата или изграждането на хеликоптерни площадки за кацане.

България купува 6 хеликоптера за спешна медицинска помощ

„Сега ги предоставяме на министерство на транспорта и отбраната, за да уточняват дали са подходящи, за да се стартира и обществена поръчка за изграждане на тези площадки“, каза още служебният министър на здравеопазването.

Взимаме два хеликоптера за Спешна помощ на лизинг (видео)
iStock

Така от обществена поръчка за шест медицински хеликоптера държавата ни мина през отказа от поръчката заради надвишена цена, за да стигнем до този компроомисен вариант с два хеликоптера на лизинг. Все пак е някакъв изход от липсата на спешна помощ по въздуха. Пък и време е да излезем най-после от сагата с медицинските хеликоптери и да минам напред.

Взимаме два хеликоптера за Спешна помощ на лизинг

Видео: „Дневник“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции