<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128986" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има недостиг ...

Започва първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна

12 Май 2022
0 1399

Украйна започна първо дело срещу руски войник, който е обвинен в убийство на цивилен по време на инвазията на Русия, пише Свободна Европа. За това съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова в сряда.

ООН: Убитите и ранени цивилни от началото на войната в Украйна достигнаха 7000

В съда ще трябва да се яви Вадим Шишимарин. Той е командир на бригада, известна като „Четвърта танкова дивизия Кантемиров“ от Московска област. Обвинението срещу него е свързано с убийството на 62-годишен цивилен, който е бил ликвидиран докато е карал колелото си в село в региона на град Суми, намиращ се до границата с Русия.

Започва първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна

По думи на Венедиктова 21-годишният войник, който е пленен от украинските сили, може да получи доживотен затвор.

Как изглеждат домове, офиси и обществени сгради след войната в Украйна? (видео)

Преди седмица украинският главен прокурор обяви името на първия войник, който е заподозрян в измъчването и убийствата на цивилни в Буча. Тогава Венедиктова посочи командира от руската Национална гвардия Сергей Колоцей. Преди месец 10 руски войници бяха посочени като заподозрени за „жестокост към цивилни и други военни престъпления“.

Започва първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна

Множество международни организации и високопоставени техни представители вече се обявиха за разследвания и дела за военни престъпления, извършени от руските войници. В няколко украински града бяха намерени масови гробове на цивилни. А за убийствата има и стотици свидетелски показания.

По време на окупацията на украински градове част от руските войници изнасилваха украинки и плячкосаха хиляди домове. От там откраднаха техника, бижута и други предмети.

Започва първото дело срещу руски войник, обвинен в убийство на цивилен в Украйна

Източник: Свободна Европа
Видео: YouTube/Nataliya Horbachova
Снимки: Facebook/VenediktovaIryna

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Сульо Пулев

    12 Май 2022

    Абе мамка му, де бяха тези да разследват военните престъпления на бандеровците срещу Одеса, ЛНР, ДНР. Много избирателни станаха западняците и вече ги вземат насериозно само грантаджиите, коечито отхсвоь стлана никой не взема насериозно...

Реакции