<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132389" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: PETA порица LEGO, ...

Заради сушата: Национален парк в Испания се превръща в пустиня (видео)

06 Юни 2022
0 325

Заради сушата национален парк в Испания се превръща в пустиня.

Десетки загинали и над 400 ранени при пожар и експлозии в Бангладеш (видео)

Заради сушата: Национален парк в Испания се превръща в пустиня (видео)

Испания преживя най-горещия месец май от десетилетия. През изминалите дни на места температурите надхвърлиха 40 градуса. Фермерите предупреждават, че е застрашена реколтата.

Доняна бе доскоро националният парк в Испания. И беше определян като рай. 100 000 хектара с лагуни, блата, гори и дюни. Земя, над която минава и пътя на много от прелетните птици започва да прилича на пустиня.

Коментарът

“Паркът се определя като влажна зона. Но това, което имаме е суша. Земя, превърната в пустиня. В Доняна вече няма вода”, казва Хуан Ромеро, представител на правозащитна организация.

Край Доняна се намират най-големите ферми за ягоди, не само в Испания, но и в цяла Европа. Там годишно се произвеждат 300 000 тона ягоди, което е около 90 процента от цялата продукция на страната. В много ферми, обаче, кладенците за вода са незаконни.

“Прекомерното използване на подземните води унищожава влажните зони на Доняна. Нуждаем се радикални промени, които трябва да включват и затварянето на кладенците. Но това трябва да го направят властите” каза Ромеро.

Според природозащитни организации над 1900 хектара се напояват от незаконни кладенци. ЮНЕСКО призова за незабавни действия. Паркът е в списъка на защитените зони на световната организация. Европейският съюз също отправи остри критики към Испания и призова страната да опазва екосистемата си. Според прогнозите на учените, ако не бъдат се вземат мерки за опазване на Доняна – паркът ще стане пустиня.

Заради сушата: Национален парк в Испания се превръща в пустиня (видео)

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции