<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ако морето не...

Извънреден брифинг: Заседналият край Камен бряг кораб потъва (видео)

02 Октомври 2021
0 4616

Корабът “Вера Су” вече потъва, съобщи NOVA. Екипажът отказва евакуация, а хамбарът продължава да се пълни. Това стана ясно на брифинг на транспортния министър Христо Алексиев и екоминистърът Асен Личев, които са на място.

Има опасност големи вълни да разбият кораба край Камен бряг и да предизвикат екокатастрофа

 „Наш приоритет е запазването на човешкия живот и действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Христо Алексиев. 

Лошите метеорологични условия създават допълнителен проблем, вълните са били по 4 бала. Обмислян е вариант за евакуация и с хеликоптер, но това също е опасно, защото корабът е близо до скали, а в района има силен вятър. 

Министър Алексиев съобщи още, че според становище на европейската агенция за морска безопасност това не е опасен товар.

Той също коментира критиките относно действията на служебното правителство: „Задържането на кораба на първия ден от инцидента ще се възприеме като враждебен акт от страна на държавата и груба намеса в търговски отношения. Държавата трябва да действа адекватно, не като пиратска”, каза Алексиев. Той беше категоричен, че следи ситуацията от първия ден. 

Ако екипажът слезе от кораба, той може да бъде обявен за ничий, обясни още министърът.

„Ние сме правова държава, трябва да се придържаме към всички европейски норми”, каза Алексиев.

Министър Асен Личев обясни, че сутрешната проба е показала по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото вчера. Като ще бъде направен мониторинг в радиус от 1 километра.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции