<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147093" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия спря за...

Защо Кримският мост е толкова важен за Путин и Русия?

09 Октомври 2022
0 328

19-километровият мост над Керченския проток свързва Кримския полуостров с Русия. Това е не само главният маршрут за доставки за руските сили, които се сражават в южна Украйна и като такъв от стратегическо значение за изхода от цялата война. Мостът има и дълбоко символично значение за руския президент Владимир Путин, който го построи след като анексира Крим, пише Ню Йорк Таймс, превод на Свободна Европа.

Лично самият Путин присъства на откриването му през 2018 г., когато преминава по него, шофирайки камион. Тогава го нарича „впечатляващо постижение“, което прави „Крим и легендарния Севастопол още по-силен. А всички нас – още по-близки едни с други“.

Защо Кримският мост е толкова важен за Путин и Русия?
Telegram

Вижте момента на взрива на Кримския мост (видео)

Мостът между Черно море и Азовско море е най-дългият в Европа.

Построяването му струва 3,6 милиарда долара и е символ на претенциите на Москва към Крим, както и жизненоважна връзка към полуострова, който Русия анексира през 2014 година. Той беше открит за автомобилен трафик през май 2018 година. А паралелният железопътен мост беше открит следващата година.

Украинците ненавиждат моста и многократно са заплашвали, че ще нанесат удар по него. През август избухнаха редица експлозии в авиобаза и в склад за боеприпаси в Крим, което подчерта колко уязвим е полуостровът.

Мощната експлозия в събота, която доведе до голям пожар на моста и частичното му разрушаване, е унизително поражение за Путин. То би могло да го предизвика да повиши залозите във война в Украйна, съобщава Асошиейтед прес. Тя става още по-символична и заради факта, че се случва на деня след 70-годишния юбилей на руския президент.

Мостът е и от ключово стратегическо значение за поддръжката на руските военни операции в южната част на Украйна.

Ако бъде изваден от строя, това би направило и снабдяването на полуострова значително по-трудно. Въпреки че Русия превзе украински региони северно от Крим в началото на инвазията и построи сухопътен коридор по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраофанзива, за да си ги върне.

Защо Кримският мост е толкова важен за Путин и Русия?

Руски военен самолет се разби при кацане в окупирания Крим (видео)

Мостът се състои от железопътни и автомобилни секции. Руският Национален антитерористичен комитет уточни, че експлозията и пожарът са причинили срутването на два сегмента на едно от двете платна на автомобилния мост. Другото платно е невредимо. Властите преустановиха движението на пътнически влакове по моста до второ нареждане.

Кремъл дори съобщи, че Путин е бил информиран за експлозията и е наредил да бъде създадена правителствена комисия за справяне с извънредната ситуация.

Защо Кримският мост е толкова важен за Путин и Русия?

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции