<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как изнасилв...

Засилва се неодобрението на българите към Путин

18 Април 2022
0 4432

Войната в Украйна остава основен фокус на внимание за българските граждани вече втори месец. Това сочи проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 8-14 април сред 1037 души.

46% от сънародниците ни не престават да следят ежедневно новините за военните действия, реакциите на света и съдбата на украинските бежанци. Други 38% заявяват, че се интересуват от темата като цяло и по-общо, а едва 16% не проявяват интерес, пише bTV.

Руската инвазия засилва поляризацията по редица теми в българското общество, което се дължи както на увеличената активност на защитниците на Украйна и на действията на Русия в социалните мрежи, така и на покачващия се емоционален градус на напрежение между тях.

Путин отиде в бункер, а Русия – в Азия

Продължава ерозията в личния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32% в първите дни на войната, сега доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които продължават да харесват Русия, изразяват негативно отношение към Путин, което е новост за обществените нагласи в страната.

Проучване: Засилва се неодобрението на българите към Путин
Другата значима промяна е категоричното отхвърляне на Русия като модел на държавно и политическо развитие на България.

63% от анкетираните са на мнение, че мястото на България в променящия се свят е в съюз със страните от ЕС и НАТО.

15% пък поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея.

Данните са от национално представително проучване на „Алфа Рисърч“. Проведено е в периода 8-14 април сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Проучването е реализирано със собствени средства.

Проучване: Засилва се неодобрението на българите към Путин

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции