<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125752" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски пре...

Зеленски: Има съобщения за стотици случаи на сексуални посегателства над украински граждани

13 Април 2022
0 2500

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че разследващите са получили съобщения за “стотици случаи на изнасилване” в райони, окупирани преди това от руски войски, включително сексуални посегателства над малки деца, информира NOVA.

Руските войски са обвинени в широко разпространени зверства в цялата страна, особено в районите около Киев, от които се изтеглиха.

Москва отрича обвиненията.

Обвиненията за химическа война в Украйна се засилват, Русия подозира заговор

ЕС обмисля да предложи убежище на руски войници, които свалят оръжие

„В райони, освободени от окупаторите, продължава разследването на военни престъпления, извършени от Русия“, каза Зеленски пред литовските депутати чрез видеовръзка. И допълни: „Почти всеки ден се откриват нови масови гробове. Събират се показания. Хиляди и хиляди жертви. Стотици случаи на изтезания. Телата продължават да се намират в канализацията и мазетата”.

“Регистрирани са стотици случаи на изнасилване, включително такива на млади момичета и много малки деца. Дори на бебе!”

Литовският президент Гитанас Науседа отговори на последното твърдение, като каза: „Просто е невъзможно да си представим по-голям ужас“.

Документирайки разкази на жертви, правозащитните организации казват, че изнасилването се използва като „оръжие във войната“ в Украйна. Една украинка сподели пред АФП, че е била сексуално нападната от двама руски войници, след като те научили, че съпругът ѝ е войник.

Зеленски: Има съобщения за стотици случаи на сексуални посегателства над украински граждани

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции