<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121616" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Да бъдеш "неу...

Зеленски: Няколко града са тежко бомбардирани (видео)

10 Март 2022
0 238

Зеленски: Няколко града са тежко бомбардирани – това обяви украинският президент, цитиран от NOVA.

Около 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез хуманитарни коридори от три града. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той допълни, че властите планират да отворят днес още шест маршрута за евакуация, предаде агенция Ройтерс.

В телевизионно обръщение Зеленски каза, че усилията ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани. Детска болница в Мариупол беше бомбардирана в сряда въпреки обещанието на Русия да прекрати огъня поне докато някои от блокираните цивилни успеят да напуснат града.

Зеленски: Няколко града са тежко бомбардирани (видео)

Костадинов твърди, че е задържан в Украйна като руски агент (видео)

Зеленски каза, че 35 000 цивилни са напуснали градовете Суми и Енергодар, както и градове в Киевска област.

По-рано украинската агенция Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко. Той заяви, че до момента близо 48 000 украинци са били евакуирани чрез хуманитарни коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 – Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на конфликта на 24 февруари. Това предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс. Министерството посочи, че операцията за отваряне на хуманитарни коридори, за да могат украинските цивилни и чужденци да напуснат зоните на сражения, “не е постигнала желания резултат по вина на Киев”. Руското министерство на отбраната окачестви положението на цивилните в град Мариупол като “катастрофално”.

Двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня. Именно те биха позволили евакуация на цивилните от зоните на сражения, посочва Ройтерс.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че стотици хора са избягали от предградия на Киев, окупирани от руската армия, информира АП.

По данни на министерството около 700 души са евакуирани вчера от Ворзел и Ирпин, но хората от други три предградия на Киев не са имали възможност да напуснат. Някои от тези, които са успели да избягат, казаха, че не са яли от дни, посочва АП.

“Не помня кога съм яла за последно”, каза жителка на Ирпин, която сподели само първото си име – Олена.

Зеленски: Няколко града са тежко бомбардирани

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции