<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143381" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изключиха от ...

Зеленски предупреди: АЕЦ “Запорожие” е на една стъпка от радиационна катастрофа

06 Септември 2022
0 228

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е изложила на риск Запорожката АЕЦ заради изключването на нейния последен работещ реактор, предава Булевард България.

Днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) трябва да докладва пред Съвета за сигурност на ООН за мисията си в централата. Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрел в района.

Изключиха от мрежата последния реактор на АЕЦ „Запорожие“

Най-голямата атомна централа в Европа беше временно спряна от украинската мрежа на 25 август за първи път в своята история. Това породи опасения в световен план, че атаките могат да доведат до голяма ядрена катастрофа.

Зеленски предупреди: АЕЦ &#8220;Запорожие&#8221; е на една стъпка от радиационна катастрофа
И този път изключването стана, след като е било прекъснато захранването от последния електроповод, който е ударен при обстрел.

“Отново, като това е вторият път, когато заради руска провокация Запорожката централа е на една стъпка от радиационна катастрофа”, каза президентът Зеленски.

АЕЦ “Запорожие”, която има общо шест реактора, е под контрола на руските военни сили от март.

Мисия начело с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна там миналата седмица. Двама експерти остават в централата.

Зеленски предупреди: АЕЦ “Запорожие” е на една стъпка от радиационна катастрофа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции